Nagy Britannia fő kémfőnöke szerint a brit kormány eredeti formájában hozta nyilvánosságra az Irak jelentést. A kémfőnök a Kelly-öngyilkosság körülményeit vizsgáló Hutton bizottság előtt tett vallomást.

John Scarlett, az Egyesült Felderítő Bizottság (JIC) vezetője szerint Irak képe lett volna 45 percen belül tömegpusztító fegyvereket bevetni a háború előtt. A kémfőnököt a David Kelly fegyverszakértő halálának körülményeit vizsgáló Hutton bizottság mai ülésén hallgatták meg.

Scarlett elmondta, az iraki tömegpusztító fegyverekről készült jelentést változatlan formában hozta nyilvánosságra a brit kormányzat. A kémfőnök szerint tehát nem igazak azon állítások, miszerint a Blair-kabinet  "feltuningolta" volna a jelentést, hogy megszerezze a parlament támogatását Irak lerohanásához - írja a BBC News.

A BBC egy korábbi műsora szerint ugyanis a brit kormány módosította a Dr Kelly által az iraki tömegpusztító fegyverekről készített jelentést. Miután a kormány kiszivárogtatta, hogy a BBC-nek maga Kelly szolgált információval a jelentés "feltuningolásáról" a fegyverszakértő öngyilkosságot követett el.

Scarlett szerint a jelentés kitételét, miszerint az iraki tömegpusztító fegyverek negyvenöt perc alatt bevethetőek, egyszerűen félreértelmezték. A kémfőnök szerint a "negyvenöt perces veszély" valójában nem azt jelenti, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek brit területet érnének el ennyi idő alatt. A jelentés valójában ezen fegyverek harctéri alkalmazásáról szólt.