Palesztin-izraeli expedíció indul a sarkkörre

Egy palesztinokból és izraeliekből álló déli sarkköri expedíció azt kívánja bebizonyítani, hogy létezhet együttműködés a két népcsoport között. A "Jégtörés" nevű kezdeményezés keretében négy-négy izraeliből és palesztinból álló csoport mászik majd meg egy hegyet Patagóniában.

Izraeli-palesztin vegyes expedíció indul a déli sarkkörre, Patagóniába, hogy megmásszanak és elnevezzenek egy eddig névtelen hegyet. Az expedíciót az Extrém Békemisszó nevű nemzetközi segélyszervezet pénzeli. Azt szeretnék bebizonyítani, hogy létezhet együttműködés a két népcsoport tagjai között.

"Vagy csapatként győzünk, vagy együtt bukunk el. Meg kell tanulnunk megérteni egymást és együttműködni" - nyilatkozta Nathaniel Heskel, az expedíció izraeli kiötlője. Véleménye szerint a szélsőséges körülmények között a csapat tagjainak mindenképpen együtt kell majd működniük, tekintet nélkül a múltjukra.

Az expedíció résztvevői meglehetősen különböző háttérrel rendelkeznek: ketten közülük az izraeli hadsereg különleges kommandójában szolgáltak. Az egyik palesztin három évet töltött izraeli börtönben gyújtóbombás támadásért. "Nem békegalambok" - jellemezte csapatát Nathaniel Heskel.

Azt, hogy milyen nevet adjanak a hegynek, a szervezők szerint az expedíció résztvevői a hegymászás húsz napja alatt döntik majd el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK