Brazília: erdőtüzek négy természetvédelmi parkban

Égett az erdő kedden négy brazíliai természetvédelmi parkban, és az országban további tüzek várhatók, mert folytatódik a meleg, száraz idő.

A Globo televízió jelentése szerint összesen már több ezer hektárnyi erdő gyulladt ki a hatalmas dél-amerikai országban. Mato Grosso szövetségi államban egy indián rezervátumba is behatolt a tűz, de személyi sérülést nem jelentettek. Jóllehet az idén a szokásosnál jóval később - csak az elmúlt két hétben - keletkeztek súlyos erdőtüzek, a korábbinál nehezebb helyzetet jelent, hogy az érintett térségben a száraz évszak még hosszúnak ígérkezik.

A tüzek egy részét a szántóföldjükön égető földművesek okozták. A tűz elleni küzdelmet nehezíti, hogy a tűzoltók nem rendelkeznek kellően hatékony felszereléssel.

A Brazíliavároshoz közeli Chapada dos Veadeiros nemzeti parkban már ötödik napja küzdenek a lángokkal, de a hét vége előtt nem remélik a tűz kioltását. Paraná államban, Ilha Grande természetvédelmi parkban két helikopter és a rendőrség is bekapcsolódott az oltásba - jelentette a Reuters hírügynökség. Tocantins államban, az Araguaia természetvédelmi parkban kedden tört ki a tűz, míg több tűzfészek ellen harcolnak Minas Gérais államban, a Serra da Canastra parkban is.