Izraeli pilóták megtagadták az autonóm területek támadását

Huszonöt izraeli pilóta közölte, hogy nem hajlandó részt venni Ciszjordániában és a Gázai övezetben palesztin területek elleni bevetéseken - jelentette szerdán az izraeli rádió.

A közszolgálati rádió híradása szerint a hadsereg szóban forgó - részben aktív, részben tartalékos - pilótái nemrégiben petíciót juttattak el Dan Haluc tábornokhoz, az izraeli légierő főparancsnokához, s abban tudatták, hogy nem vesznek részt palesztin területeken végrehajtandó akciókban. A pilóták megtagadták, hogy a palesztinok felkutatására és meggyilkolására irányuló akciók részesei legyenek.

Izrael a közelmúltban totális háborút hirdetett a szélsőséges palesztin szervezetek ellen, és a Hamász augusztus 19-i, 23 halálos áldozatot követelő kettős öngyilkos merénylete óta az izraeliek légicsapásokban megölték a radikális palesztin szervezet 12 tagját.

Az izraeli célzott támadások több egyszerű civil életét is kioltották, akik véletlenül tartózkodtak a helyszínen. Izraeli pilóták most először írtak alá ilyen tartalmú petíciót - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Az országban létezik egy olyan csoport, amely lelkiismereti alapon elutasítja a szolgálatot a megszállt palesztin területeken, de a 25 pilóta tőlük függetlenül fogalmazta meg beadványát. A parancsot megtagadó katonákat börtönbüntetéssel sújthatják.