Bush és Schröder kibékültek

Tizenhat hónap után újra találkozott George Bush amerikai elnök és Gerhard Schröder német kancellár. Az Egyesült Államok és Németország között Amerika Irak-politikája miatt romlott meg a viszony. A megbeszélés után mindkét vezető derűlátóan nyilatkozott az iraki rendezésről és a jövőbeni együttműködésről.

"Először azt mondtam neki: Nézd, voltak köztünk nézeteltérések, de ezek véget értek. Együtt fogunk dolgozni." - nyilatkozott Bush elnök a Schröder német kancellárral folytatott megbeszélésről. A két vezető az ENSZ közgyűlésén találkozott négyszemközt.

Schröder is optimistán nyilatkozott a találkozó után. Ugyanakkor ismételten hangsúlyozta, hogy továbbra is osztja a francia álláspontot, miszerint az irakiaknak "amilyen gyorsan csak lehet" vissza kell adni országuk irányítását.

A kancellár szerint Bush pozitívan nyilatkozott az ENSZ jövőbeni szerepéről Irakban, ezért Schröder biztos abban, hogy hamarosan sikerül megtalálni a közös tervet Irak helyreállításáról - tudósít a BBC News.

Amerika és Németország között az Egyesült Államok Irak-politikája miatt romlott meg a viszony. Schröder kancellár korábban többször elítélte az Egyesült Államokat azért, hogy ENSZ-felhatalmazás nélkül indított akciót a Szaddám-rezsim ellen. Schröder Chirac francia elnökkel együtt többször követelte, hogy az USA engedje át az irányítást a háború utáni Irakban az ENSZ-nek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK