Franciaország: diákok késelték halálra iskolaigazgatójukat

Ismeretlen támadók - vélhetően megorrolt diákjai - csütörtök éjjel saját háza előtt csapdába csaltak és halálra késeltek egy középiskolai igazgatót a dél-franciaországi La Ciotat településen.

Az 55 éves Clement Roussenq telefonhívást kapott, amely arra figyelmeztette, hogy a kikötőben lévő hajójával baj van. A Virebelle középiskola vezetője azonnal útrakelt, de miután semmi problémát nem talált a hajójánál, hazatért. Háza előtt azonban két fiatal férfi megtámadta, és késekkel agyonszúrta őt.

A támadók elmenekültek, Ruossenq pedig a kórházba szállítás során belső vérzés miatt életét vesztette. Az áldozat felesége az ablakból szemtanúja volt a gyilkosságnak, de nem ismerte fel férje merénylőit. A gyilkosság sokkolta a francia tanügyi világot.

Az érintett középiskolában pénteken szünetelt a tanítás, sok diák virágcsokrot helyezett az iskola kapuja elé. Az ANSA hírügynökség szerint erős a gyanú, hogy a támadást az iskola diákjai tervelték ki és hajtották végre.

A rendőrség kihallgatott egy nemrég elcsapott diákot és ellenőrzi két másik ismert iskolai bajkeverő alibijét is. Xavier Darcos francia közoktatási miniszter-helyettes felkereste a gimnáziumot és a kormány nevében megdöbbenésének adott hangot "az iskolai vendetta" miatt. Franciaországban idén már jónéhány támadás ért pedagógusokat diákok részéről. A 2002-2003-as tanévben összesen 1581 erőszakcselekményt követtek el fegyverrel a franciaországi iskolákban - írta az ANSA.