Fatah többség az új palesztin kormányban

Ahmed Korei kijelölt palesztin miniszterelnök szombaton bemutatta Jasszer Arafat palesztin elnöknek kormánya tagjainak tervezett névsorát, amelyet majd a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottsága elé terjeszt.

Korei péntek este állította össze a 24 tagú kormány tagjainak névsorát. Az Arafat vezette Fatah mozgalom és a PFSZ jóváhagyása után a kijelölt miniszterelnök jövő kedden vagy szerdán terjeszti listáját jóváhagyásra a Palesztin Törvényhozási Tanács - az autonóm területek parlamentje - elé.

A listán összesen 24 személy neve szerepel, közülük mintegy tíz már helyet kapott a Palesztin Hatóság 1994-es megalakítása után létrejött palesztin kormányokban - közölte egy neve elhallgatását kérő Fatah-tisztségviselő. Elmondása szerint a kulcsfontosságú belügyminiszteri tisztségre az Arafathoz közelálló Nászer Juszef tábornokot jelölik az amerikai támogatást élvező Mohamed Dahlán helyébe.

A Fatah végrehajtó bizottsága már jóváhagyta a majdani kormánytagok névjegyzékét. Hani al-Haszan, a PFSZ magas rangú tisztségviselője elmondta, hogy az új kabinetben 12 "új arc" lesz. A kabinetben 15 fővel a Fatah tagjai lesznek többségben, de más palesztin frakciók is "megfelelő képviseletet" kapnak - tette hozzá.

Az új kabinetben helyet kap Száeb Erekát eddigi palesztin főtárgyaló, valamint Nabíl Saat eddigi palesztin külügy- és Szalám Fajjád pénzügyminiszter is. Jászir Abed Rabbo tájékoztatási miniszter várhatóan szintén bekerül az új kormányba, és eddigi tisztségét is megőrzi - fűzte hozzá a Fatah tisztségviselő.

A Jasszer Arafat hívének tartott Ahmed Koreit a palesztin elnök jelölte kormányfőnek a lemondott Mahmúd Abbász helyett. Jelölését egyhangúlag támogatta a Fatah központi bizottsága is.