Hatalmas fegyverraktárra bukkantak Irakban

Rövid időn belül két fegyverraktárt is felfedeztek az amerikai katonák Irakban. Tikrít közelében feltárt föld alatti rejtekhelyen a fegyverek és lőszerek mellett rakétákat és tüzérségi aknákat is találtak. Bagdadban egy kisebb raktárat fedeztek fel a szövetségesek.

Hatalmas fegyver- és lőszerraktárt fedeztek fel az amerikai katonák szombaton az iraki Tikrít közelében, nem messze Szaddám Huszein elűzött diktátor szülőhelyétől.

Amerikai katonák - a helyiektől származó értesülés alapján - néhány napon belül másodszor kutatták át al-Udzsa falu körzetét, és a helyi patak mentén, nádakkal és szalmával fedett föld alatti rejtekhelyen bukkantak a fegyverekre és lőszerre, köztük 23 föld-levegő rakétára, négy rakétaindítóra, továbbá jelentős mennyiségű gránátra, tüzérségi aknákra, kézigránátokra és más lőszerekre.

Ez az egyik legnagyobb rejtekhely, amelyre eddig találtak Irakban. Egy amerikai katonai parancsnok az AP hírügynökségnek nyilatkozva különösen fontosnak nevezte a felfedezést azért, mert azzal megakadályozták, hogy az irakiak a szövetséges erők ellen használják fel a fegyvereket. Rámutatott, olyan készletről van szó, amely nagy erejű robbanószerkezetek házi készítését is lehetővé tette volna.

Ilyeneket is használnak az iraki fegyveresek az amerikai katonák elleni támadásaikban. Az orosz gyártmányú föld-levegő rakéták amerikai helikopterek lelövésére is alkalmasak.

Az amerikaiak csaknem naponta razziáznak a körzetben azóta, hogy szeptember 19-én irakiak megöltek három katonát. Nem messze a most felfedezett fegyverraktártól nemrégiben egy géppuskát is találták jelentős mennyiségű lőszerrel.

Szombat este Bagdadban is ráleltek egy jelentős fegyverkészletre - tucatnyi rakétát, gránátot és aknát találtak a város Sordzsa piacának környékén. A fegyverek robbanófejei el voltak távolítva, gyaníthatóan ezeket azokban az útszéli támadásokban használhatták, amelyek amerikai katonák ellen irányultak az utóbbi időben. A rendőrség szakértői szerint a fegyverek egy szomszédos - de általuk meg nem nevezett - országból kerültek először a dél-iraki Bászrába, majd a fővárosba, Bagdadba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK