A vasárnapi tartományi választások adatai szerint a - korábban Jörg Haider vezette - Osztrák Szabadságpárt Tirolban elvesztette szavazótáborának a felét. Felső-Ausztriában a párt a négy évvel ezelőtti 20 százalék fölötti eredményével szemben most csak 9 százalék körüli támogatottságra számíthat.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelentős szavazatvesztést szenvedett vasárnap az Ausztria két tartományában rendezett választásokon. A korábban Jörg Haider - jelenlegi karintiai tartományi elöljáró - irányította párt Tirolban elveszítette szavazótáborának a felét, és csak 8 százalék körüli támogatottságot ért el. Felső-Ausztriában az FPÖ a négy évvel ezelőtti 20 százalék fölötti eredményével szemben most csak 9 százalék körüli támogatottságra számíthat.

A párt egyik burgenlandi tartományi tisztségviselője már fel is vetette: Herbert Haupt, az FPÖ vezetője vajon olyan helyzetben van-e, hogy alkancellári és szociális miniszteri megbízatása mellett továbbra is el tudja látni a párt irányítójának a feladatait, vagy másféle megoldást kell keresni. Stefan Salzl nem szólt arról, hogy esetleg Jörg Haider újbóli pártelnökké választására gondolt-e.

Mindkét tartományban Wolfgang Schüssel kancellár Osztrák Néppártja végzett az élen, a nem végleges adatok szerint Tirolban 49,9, Felső-Ausztriában 43,5 százalékkal.