Delhi vezetése úgy döntött, megszabadul a város utcáin szabadon bóklászó szent tehenek egy részétől, ugyanis az állatok rendszeresen közlekedési baleseteket okoznak, ráadásul az utcán talált szemetet eszik. Nemcsak a teheneknek kell menniük Delhiből: a város vezetése a szintén szent állatként tisztelt, ám meglehetősen elszemtelenedett majmoktól is szeretne megszabadulni.

A delhii hatóságok elhatározták, hogy csökkentik a város utcáin szabadon kóborló szent tehenek számát. Jelenleg több mint harminchatezer szent tehén él Delhiben. A szabadon kóborló állatok rendszeresen okoznak súlyos közlekedési baleseteket.

Az állatok a szemét közt kutatnak élelem után, szakemberek szerint egy átlagos tehénnek legalább háromszáz nejlonzacskó van a gyomrában. A tehenek meglehetősen rossz állapotban vannak. A hatóságok jelentése szerint gyakori, hogy a parasztok Delhi utcáin hagyják sorsukra kiöregedett állataikat.

A kedden megkezdett akcióban huszonöt tehenet tereltek össze, és szállítottak egy Delhi határában található telephelyre. Egyelőre egyetlen indiai állam vagy város sem akarja befogadni a szenttehén-fölösleget, így az állatok a telepen várják ki, mi lesz a sorsuk - tudósít a BBC News.

A hinduk a majmokat is szent állatokként tisztelik. A kis állatok a turisták által látogatott helyek környékén koldulnak élelemért, de az is gyakori, hogy ellopják azt az ételt, amit az emberek nem adnak jószántukból.

A kormányzat és a nagyvállalatok sok pénzt fizetnek azért, hogy távol tartsák irodaépületeiktől a bajkeverő majmokat. Állatidomárok nagy testű langur majmokkal ijesztik el a betolakodókat.