Csaknem ezer román taxis tiltakozott kedden Bukarest belvárosában az új taxiórák bevezetése és a fuvarozás körülményeit alaposan szigorító törvény előírásai ellen, amelyek több mint ezereurós befektetést követelnek tőlük.

A román főváros taxisainak több mint ezer eurót kell áldozniuk arra, hogy eleget tegyenek az új taxistörvény előírásainak. Ezek közé tartozik az engedélyek beszerzése, a törvény által megkövetelt tanfolyam ára és az új taxióra, amely immár nemcsak a viteldíjat mutatja, hanem nyugtát is ad az utasnak. E kötelezettségeket január elsejéig kell teljesíteni.

A romániai személyszállítás kialakult rendjét alaposan felforgatja a 2003/38-as taxistörvény, amely ráadásul kötelezővé teszi, hogy a gépkocsik oldalára sakktábla mintájú sávot ragasszanak. A céglámpának mindenképpen sárgának kell lennie, ennek két oldalán pedig további két lámpának kell égnie "szabad", illetve "foglalt" felirattal. Ha a sofőr nem a megfelelőt használja, öttől tízmillió lejig terjedő pénzbüntetés szabható ki rá. Ugyanennyi bírságot kell fizetnie, ha ittas személyt szállít. Utas csak abban az esetben ülhet a sofőr melletti székre, ha hátul már nincs szabad hely.

Nem valószínű, hogy a taxisokra hárított új költségterheket kompenzálni lehet a majdani bevételekből. Legtöbbjük egyéni vállalkozóként dolgozik, valamelyik diszpécserszolgálattal áll szerződésben, az biztosítja a rendeléseket, a taxis pedig cserében a cég nevét használhatja, az általa megszabott tarifákat alkalmazza. Ez kilométerenként öt- és kilencezer lej között mozog. Egy családnak olykor olcsóbb taxiba ülni, mint metróra szállni a rendes menetjeggyel.