Hat atombomba előállításához szükséges mennyiségű nukleáris fűtőelemet gyártott Észak-Korea. A kelet ázsiai ország kijelentette, tovább fejleszti nukleáris elrettentő erejét, mert Amerika atomháborúval fenyegeti. Észak-Korea először vállalta nyíltan, hogy atomfegyver-alapanyagokat állított elő.

"Nyolcezer nukleáris fűtőelemet helyezett újra üzemkész állapotba a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK)" - jelentette ki Csoe Szu Hon észak-koreai külügyminiszter-helyettes a kínai Sinhua hírügynökségnek. Csoe Szu Hon elmondta, hogy a fűtőelemeket úgy reaktiválták, hogy "megváltoztatták felhasználási területüket".

"Mivel az Egyesült Államok továbbra is atomfegyverekkel fenyegeti a KNDK-t, nincs más választásunk, fejlesztenünk kell nukleáris elrettentő erőnket" - tette hozá Csoe. A külügyminiszter helyettes kijelentését a KNDK külügyminisztériuma is megerősítette, a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) honlapján kiadott közleményében.

Észak-Korea első ízben adta világos jelét annak, hogy az országban atomfegyvergyártás zajlik. Az 1994-ben újraindított jongbjoni atomerőműben a fűtőelemekből viszonylag gyorsan vonhatnak ki plutóniumot. A nyolcezer újraaktivált fűtőelem körülbelül hat bomba gyártásához volna elegendő - írja a BBC News.

Noha Észak-Korea kijelentette, hogy az atomprogram újraindítása békés célokat szolgál, és nem adnak át technológiát más országoknak, az Egyesült Államok és Dél-Korea folytatná a tárgyalásokat a KNDK atomprogramjának befejezéséről.

A pekingi hatoldalú értekezlet óta, ahol csak azt sikerült eldönteni, hogy a részt vevő felek néhány hónapon belül újra találkoznak, nem történt előrelépés. Észak-Korea tagadja, hogy Pekingben beleegyezett volna a tárgyalások folytatásába.