USA: végszükségben lelövik az utasszállító gépeket

Az amerikai légierő kiválasztott pilótái hetente rendszeresen gyakorolják polgári utasszállító gépek lelövését a szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonló gépeltérítések esetére - közölte Ralph Eberhardt tábornok csütörtökön a sajtónak nyilatkozva.

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) vezetője elmondta, hogy a pilótákat, akik hetente három-négy alkalommal is végeznek szimulációs gyakorlatokat, lélektanilag is felkészítik erre az eshetőségre.

Olyan pilótákat és földi irányítókat választottak kik, akikről feltehető, hogy nem tagadják meg a parancsot, ha olyan civilekkel teli eltérített utasszállítót kell lelőni, mint amilyen a New York-i Világkereskedelmi Központ kettős tornyába, illetve a Pentagon ötszögű épületébe csapódott 2001. szeptember 11-én.

A tábornok részleteket nem közölt, hangsúlyozta azonban, hogy gondosan kidolgozták a parancsnoki láncolatot. Fontos, hogy a pilóták tisztában legyenek vele: csak végső esetben folyamodnak az utasszállítók lelövéséhez, ha már nincs más megoldás.