A legutóbbi amerikai közvélemény-kutatások szerint Arnold Schwarzenegger a legesélyesebb a közül a 130 jelölt közül, akik a kaliforniai kormányzóságra törnek. A politikus-színész előnye azonban elveszhet, ha a szavazókra hatnak az ellene irányuló legújabb támadások. Hat nő szexuális zaklatással vádolta meg, emiatt nyilvánosan kért bocsánatot, egy televízió pedig Hitlert favorizáló kifejezéseket tulajdonított neki, amit viszont tagadott Schwarzenegger.

Több fronton is védekezésre kényszerült Arnold Schwarzenegger, aki az egyik esélyes jelölt a kaliforniai kormányzóságra. A kormányzói babérokra törő színészt hat nő azzal vádolta meg a Los Angeles Times című napilapban, hogy 1975 és 2000 között szexuálisan zaklatta őket. A színész beismerte tetteit, és nyilvánosan bocsánatot kért, az ABC televízió egyik riportjában szereplő állításokat - miszerint egy 1975-ös interjúban kedvezően nyilatkozott Hitlerről - azonban már tagadta.

Az ABC állításai szerint a színész egy interjúban példaképei között említette Hitlert, akit csodált "a nyilvánosság előtti jó beszédkészsége miatt és azért is, amit ezzel tett". A színész-politikus szerint azonban azzal, hogy támogatta a Simon Wiesenthal Központot, bebizonyította, hogy nem áll a nácizmus mellett. Schwarzenegger védelmére kelt annak a még kiadatlan könyvnek az írója is, amelyből az inkriminált interjúrészlet származott. George Butler szerint a színész megjegyzéseit nem szabad kiragadni szövegkörnyezetéből, és Schwarzenegger soha nem tett antiszemita kifejezéseket.

A színész azokat a vádakat azonban elismerte - sőt nyilvánosan bocsánatot is kért miattuk -, melyek szerint életének egy 25 évig tartó szakaszában rendszeresen zaklatott szexuálisan nőket. Állítólag keblüket, feneküket markolászta, egy nőről megpróbálta levenni fürdőruháját, és egyet egy bizonyos szexuális aktusra is megkért.

A politikai indíttatású támadások kevesebb mint egy héttel a kormányzóválasztások előtt érték a közvélemény-kutatások szerint legesélyesebb befutó Schwarzeneggert. Az október 7-i szavazáson arról döntenek az amerikai tagállam választói, hogy visszahívják-e a gazdasági nehézségeken nehezen úrrá lévő jelenlegi kormányzót, Gray Davist, és ha igen, kit válasszanak helyette.

Egy, a Los Angeles Times által kedden ismertetett felmérés szerint a szavazók többsége a jelenlegi kormányzó leváltása mellett van. A kormányzóságra törő több mint 130 jelölt közül viszont Schwarzenegger vezet a szavazók 40 százalékának támogatásával, őt - 32 százalékkal - Cruz Bustamante, jelenlegi kormányzó-helyettes követi.