Több mint hatszáz holttest egy boszniai tömegsírban

Hatszázhuszonkilenc holttestet találtak abban a boszniai tömegsírban, amelynek feltárását tíz hete kezdték el nemzetközi törvényszéki orvos szakértők. A szakemberek szerint a sírba etnikai tisztogatások áldozatául esett bosnyákokat temettek. A sírban igen sok női és gyermekholttestet találtak, akik személyazonosságát a megtalált iratok alapján részben sikerült megállapítani.

"A boszniai háború messze legnagyobb tömegsírja ez, és ebben találtuk a legtöbb női és gyermekholttestet is" - nyilatkozta Murat Hrutic, az etnikai tisztogatások áldozatai után kutató bizottság helyi képviselője. Hrutic elmondta, hogy a szerbek gyakran egész családokat irtottak ki, hogy később senki se kutathasson az eltűnt hozátartozók után.

A crni vrhi tömegsírból összesen 629 holttestet emeltek ki a szakértők. Az exhumálás tíz hete alatt a szakértők megvizsgálták a holttesteket. Sokuk keze hátra volt kötözve, ez arra bizonyíték, hogy rabokként kerültek kivégzésük helyszínére. Az áldozatokkal általában fejlövéssel végeztek a szerbek.

A feltárást végző szakemberek szerint a crni vrhi "másodlagos tömegsír" ez azt jelenti, hogy a bele temetett boszniai muzulmánokat máshol ölték meg a szerbek, akik később ide szállították a holttesteket, hogy eltüntessék az etnikai tisztogatások nyomait.

A holttesteknél megtalált papírok alapján a sírba temetett bosnyákok a zvorniki vérengzésnek estek áldozatul. A városból 1400 ember tűnt el, amikor a szerbek 1994 nyarán elfoglalták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK