EU-csúcs és tüntetések Rómában

Az Európai Unió jelenlegi és jövőbeli államainak vezetői - köztük Medgyessy Péter kormányfő - az Unió új alkotmányos szerződéséről tanácskoznak szombaton Rómában. Több ezer rendőr, katona felügyel a rendre, s a légierő is fokozott készültségben van. A globalizáció-ellenes csoportok százezres felvonulást szerveznek, délelőtt WC-papírral dobálták az olasz kormányfő hivatalát és a rendőröket.

Megnyitották Rómában az EU és a csatlakozó államok vezetőinek csúcsértekezletét. A szombati tanácskozáson az Európai Unió új alkotmányos szerződéséről döntenek. A konferencián a jelenlegi és a jövőbeli tagállamok teljesen egyenjogúan vesznek részt. Az olasz EU-elnökség szerint a szerződés már "gyakorlatilag készen áll", ezért csak kisebb módosításokat lenne hajlandó elfogadni - több más nagyobb tagország mellett, elsősorban német és francia támogatással. A tagállamok nagy többsége ezzel szemben - élükön Ausztriával, Finnországgal és Magyarországgal - úgy foglal állást, hogy a tervezet még sok vitatható elemet tartalmaz, amelyeket tisztázni kell, emellett olyan kérdések is felvethetők, amelyek nem szerepelnek a dokumentumban.

Forrás: MTI
MTI

A legfontosabb témakörök: a keresztény gyökerek megemlítése legalább az előszóban; a többségi szavazás alapelvei, az egyes országok képviseleti aránya az Európai Parlamentben; az EU külügyminiszteri posztjának létrehozása és hatásköre; a közös védelmi és biztonsági politika, az elnökségek rotációja a vezető testületekben; az Európai Bizottság 25-tagúra bővítése, teljes szavazati jog biztosítása minden ország képviselőjének. A szerződésnek legkésőbb jövő tavaszig kell megszületnie. A nemzeti kisebbségi jogok védelmének és tiszteletben tartásának napirendre tűzését, és az alkotmányos szerződésbe való megfelelő belefoglalását javasolta a konferencián a magyar kormányfő. Javasolta továbbá, hogy az Európai Bizottságban hosszabb távon is minden állam egy szavazati joggal bíró tagot delegáljon.

Az MTI tudósítója szerint az ülést zárt ajtók mögött tartották, a sajtó zártláncú tv-kamerákon sem kísérhette figyelemmel a tanácskozást, a közvetítést a sajtóközpontban Silvio Berlusconi hosszas előszava után azonnal megszakították.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK