Rendőröket dobáltak a tüntetők Rómában

Összecsaptak a tüntetők és a rendőrök szombaton Rómában az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójával párhuzamosan. Délutánra százszres felvonulást szerveznek az olasz fővárosban. Az EU vezetői közben közös nyilatkozatot fogadtak el az új európai alkotmánytervezetről.

A megvitatás alatt álló új európai alkotmánytervezet elfogadása mellett szálltak síkra az Európai Unió állam- és kormányfői szombat délelőtt Rómában tartott konferenciájukon. Az Európai Unió jelenlegi és jövőbeli államainak vezetői - köztük Medgyessy Péter kormányfő - közös nyilatkozatot fogadtak el. Eszerint a megvitatás alatt álló új alkotmánytervezet jelentős mértékben elősegítheti az EU munkájának hatékonyabbá tételét, és jó alapot jelent a további tárgyalásokhoz. Silvio Berlusconi, az EU soros elnöki tisztét betöltő olasz miniszterelnök az európai vezetőket az alkotmány mielőbbi elfogadására szólította fel. Ugyancsak ezt sürgette Pat Cox, az Európai Parlament elnöke is, hangsúlyozva az érzékeny kompromisszumokat tartalmazó tervezet jóváhagyásának szükségességét. Szavai szerint túl kell lépni a vég nélküli intézményes alkudozásokon, s az EU alapvető céljára, az állampolgárok mindennapi életének javítására kell összpontosítani.

Forrás: MTI
MTI

Az olasz EU-elnökség szerint a szerződés már "gyakorlatilag készen áll", ezért csak kisebb módosításokat lenne hajlandó elfogadni - több más nagyobb tagország mellett, elsősorban német és francia támogatással. Több tagállam - élükön Ausztria, Finnország és Magyarország - úgy foglal állást, hogy a tervezet még sok vitatható elemet tartalmaz, amelyeket tisztázni kell, és olyan kérdések is felvethetők, amelyek nem szerepelnek a dokumentumban.

A nemzeti kisebbségi jogok védelmének és tiszteletben tartásának napirendre tűzését, és az alkotmányos szerződésbe való megfelelő belefoglalását javasolta a konferencián a magyar kormányfő. Javasolta továbbá, hogy az Európai Bizottságban hosszabb távon is minden állam egy szavazati joggal bíró tagot delegáljon. A konferencián az állam- és kormányfők országuk álláspontját ismertették, nem reagálták a felvetésekre - mondta a kormányfő délután. A külügyminiszterek feladata lesz szombat délután a kompromisszumok keresésének a megindítása, az "étlap" összeállítása a kormányközi konferencia üléseire.

A legfontosabb témakörök: a keresztény gyökerek megemlítése legalább az előszóban; a többségi szavazás alapelvei, az egyes országok képviseleti aránya az Európai Parlamentben; az EU külügyminiszteri posztjának létrehozása és hatásköre; a közös védelmi és biztonsági politika, az elnökségek rotációja a vezető testületekben; az Európai Bizottság 25-tagúra bővítése, teljes szavazati jog biztosítása minden ország képviselőjének. A szerződésnek legkésőbb jövő tavaszig kell megszületnie.

Előző
  • 1
  • 2
Következő