A 19 halálos áldozattal járó haifai öngyilkos merénylet után Izrael vasárnap - egyebek között Szíria területén lévő - palesztin célpontokat támadott. Szíria a területét ért támadást követően Biztonsági Tanács összehívását kérte; a testület közép-európai idő szerint még vasárnap este összeül.

Az izraeli légierő csapást mért az Iszlám Dzsihád szíriai katonai kiképzőbázisára, mélyen szíriai területen belül, mindössze 15 kilométerre Damaszkusztól. Izraeli közlés szerint a haifai Maxim étteremben végrehajtott merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihádon kívül más szervezetek is használták a bázist.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök szóvivője vasárnap kijelentette: nem zárhatók ki az újabb csapások szíriai célpontok ellen, ha Damaszkusz továbbra is védelmet nyújt az Izrael elleni támadásokat előkészítő szervezeteknek. Szíriai közlés szerint az izraeli támadás polgári személyek által lakott területeket ért, több polgári személyt megsebesített, jelentős anyagi károkat okozott. Szíria bejelentette: kéri a Biztonsági Tanács összehívását.

Gasszán al-Hatíb, a távozó palesztin kormány munkaügyi minisztere az izraeli akcióval kapcsolatban leszögezte: az csak az erőszak terjedését szolgálja. Elítélte és elfogadhatatlannak nevezte a szíriai terület elleni támadást Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Gerhard Schröder német kancellár, aki Kairóban tartózkodik. Ugyancsak elítélte a támadást az egész arab világ, Amr Musza, az Arab Liga főtitkára az állami terrorizmus megnyilvánulásának nevezte azt.

Vasárnap estére összehívták a pánarab szervezet rendkívüli ülését. A brit külügyminisztérium önmérsékletre szólította fel Izraelt és a palesztinokat. Az állásfoglalás szerint Izraelnek joga van lépéseket tenni védelme érdekében, ezek azonban nem léphetik túl a nemzetközi jog szabályait. Az orosz külügyminisztérium kiegyensúlyozott reagálást sürgetett izraeli részről a szombati öngyilkos merényletet követően. A francia külügyminisztérium nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a Szíria elleni támadást Izraeli harci helikopterek a haifai merényletre válaszul vasárnapra virradó éjjel rakétacsapásokat mértek palesztin szélsőségesek házaira a Gázai övezetben.

Ciszjordániában felrobbantották a haifai merénylet elkövetőjének, Hanadi Tajszír Dzsaradatnak a házát is. Izraelben vasárnap riadókészültséget rendeltek el , az intézkedés érvényben marad a jóm-kipúr, a zsidóság legfontosabb ünnepe idején. A rendőri készültséget megerősítették a városokban, azok környékén, a forgalmasabb utak mentén. Megerősítették a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó vonal őrizetét, és lezárták a palesztinok elől a Gázai övezetet észak-déli irányban átszelő kulcsfontosságú utat is.

Ariel Saron izraeli kormányfő legfontosabb minisztereivel tanácskozott vasárnap a merényletről. Az ülésen állítólag szóba került a kabinet szeptemberi döntése is Jasszer Arafat palesztin elnöknek egy Izrael által megválasztott időpontban történő kitoloncolásáról. Később egy izraeli forrás közölte, hogy egyelőre nincs napirenden a kiutasítás, bár Arafat számára "megkezdődött a visszaszámlálás".