Riadókészültséget rendeltek el Izraelben vasárnap a 20 halálos áldozatot követelő haifai merénylet után. Az öngyilkos merénylő házát lerombolták. Az izraeli hadsereg eközben csapást mért az Iszlám Dzsihád szíriai katonai kiképzőbázisa ellen.

Az intézkedés érvényben marad a jóm-kipúr, a  zsidóság legfontosabb ünnepe idején, a rendőri készültséget megerősítették a városokban, azok környékén, a forgalmasabb utak mentén - közölte a rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökséggel. Megerősítették a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó vonalat, hogy megakadályozzák palesztin öngyilkos merénylők behatolását. Lezárták a palesztinok elől a Gázai övezeten észak-déli irányban áthaladó főútvonalat.     

Az izraeli hadsereg a merényletre válaszul több palesztin szélsőséges házát lerombolta. Köztük van annak a palesztin nőnek a dzseníni háza is, aki szombati merényletet végrehajtotta Haifában. A merényletért felelősséget vállaló Iszlám Dzsihád gázai közleményében jelezte: az öngyilkos robbantást a haifai étteremben egy 29 éves dzseníni ügyvédnő hajtotta végre, akinek fivérét és unokafivérét izraeli katonák ölték meg öt hónappal ezelőtt. A szélsőséges szervezet "hősi mártírakciónak" nevezte a merényletet - jegyezte meg a dpa.

A szombati merénylet halottait egy kivételével azonosították, a sebesültek közül - akiknek számát a különböző források 45-50 közöttire teszik - tizenketten még kórházban vannak, ötnek az állapota válságos.

Az izraeli hadsereg csapást mért az Iszlám Dzsihád szíriai katonai kiképzőbázisa ellen. Az izraeli hadsereg vasárnapi bejelentése szerint az akciót vasárnap kora reggel hajtották végre "mélyen szíriai területen belül".