Közel 15 ezren vettek részt vasárnap este Újvidéken Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökjelöltjének első választási kampánygyűlésén.

Nikolic a hatalmas tömeg előtt azt hangoztatta, hogy győzelme esetén kiírja a parlamenti választásokat, kiakolbólítja Natasa Micic parlamenti elnököt, ideiglenes köztársasági elnököt, aki "bordéllyá" változtatta a parlamentet, majd lemondásra kényszeríti Zoran Zivkovic kormányfőt.

Mennie kell Svetozar Marovic államfőnek is, és mindenkinek, aki Irakba vagy Afganisztánba akar küldeni katonákat ahelyett, hogy a koszovói békefenntartó haderőbe vezényelné őket.

A politikus kampánynyitó gyűlésén azzal vádolta a jelenlegi hatalmat, hogy összeszűrte a levet az alvilággal, korrupt és súlyos szociális-gazdasági helyzetbe taszította az országot. Nikolic szerint aki rá szavaz, az "a becsületre, a méltóságra, Szerbiára, a hitre, a történelemre és a hagyományokra és gyerekeire szavaz".

Az újvidéki gyűlésen felolvasták a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ítéletére váró radikális pártelnök, Vojislav Seselj levelét, aki azt üzente híveinek: az elnökválasztás kiváló alkalom arra, hogy a DOS elszenvedje első komoly vereségét. Seselj azzal vádolta a meggyilkolt miniszterelnököt, Zoran Djindjicet, hogy ő volt az egyik szerzője hágai vádiratának. A csetnik vajda azt üzente híveinek, hogy "a rezsim legnagyobb sajnálatára ő nem vett részt Djindjic likvidálásában".

Szerbiában november 16-án tartanak elnökválasztást. Eddig Nikolic az egyetlen hivatalos elnökjelölt. A politikus jelenleg az SRS első embere: távolléte idejére helyettesíti mindenben a párt elnökét, Vojislav Seseljt.