Kedden osztrák kézre kerülhet Kalifornia

Kedden kormányzóválasztást tartanak Kaliforniában. Ez nem csak azért érdekes, mert a világ egyik legfejlettebb régiójáról van szó, hanem azért is, mert soha ennyi különleges jelölt nem indult még választáson. A 135 induló között a legnagyobb esélyes a republikánus Arnold Schwarzenegger, az osztrák származású színész és testépítő, de az indulók között van Larry Flynt, a Provokátor, egy pornósztár, egy Michael Jackson nevű villanyszerelő, és a demokraták először indítanak latin származású kormányzó-jelöltet, aki egyszerre küzd saját győzelméért és a választás érvénytelenségéért.

Rendkívül színes egyéniségek küzdenek hónapok óta a világ hatodik legnagyobb gazdaságának irányításáért. Ha Kalifornia önálló ország lenne, akkor az USA, Japán, Németország és Nagy-Britannia mögött az ötödik gazdasági hatalom volna a világon. A 36 millió lakosú állam az USA-n belül is különlegesen fejlett régiónak számít. Itt van San Francisco, Los Angeles, San Diego, itt működik Hollywood. A lakosság átlagkeresete kicsit több mint havi 580000 forintnak megfelelő dollár.

A gazdag vidék vezetése mégis súlyos anyagi gondokkal küszködik, és ezért rendkívüli választást tartanak, ahol rendkívüli emberek állnak készen a 38 milliárd dolláros államháztartási hiány betömésére. A rendkívül eladósodott kormányzat és az informatikai üzlet gyors hanyatlása miatt gyengélkedő gazdaság elégedetlenné tette a helyieket.

Gray Davis mostani kormányzó 1998 óta van hatalmon, első ciklusa után tavaly újraválasztották a demokrata politikust. Elvileg 2006-ig maradhatott volna hivatalában, a hatalmas államháztartási hiány miatt azonban kezdeményezték visszahívását. Ehhez Kalifornia alkotmánya szerint 900.000 szavazópolgár aláírására van szükség. Mivel összesen 1,3 millió aláírást gyűjtöttek össze az elégedetlen republikánus aktivisták, október 7-re kiírták a kormányzó visszahívásáról szóló népszavazást.

Takarékossági okokból rögtön szavaznak Davis lehetséges utódjáról is, legfeljebb fölöslegesen kell választaniuk a szavazóknak a 135 jelölt közül. Ez azt jelenti, hogy először dönteniük kell, hogy akarják-e Davis visszahívását. Utána pedig választaniuk kell, hogy ha a visszahívást támogatók győznek, akkor ki legyen az új kormányzó. Ha a visszahívást ellenzők győznek, akkor nem számít, hogy melyik jelölt győzött, marad Davis a kormányzó.

Forrás: [origo]
Gray Davis a nemekért kampányol

A demokraták kettős harcot vívnak. Egyrészt azt támogatják, hogy ne hívják vissza Davist, aki mellett "Mondj nemet a visszahívásra!" jelszóval indítottak kampányt. Közben azonban elindították saját jelöltjüket, hátha mégis visszahívják Davist. Jelöltjük Davis jelenlegi helyettese, Cruz Bustamante, a latin származású politikus, aki az összes etnikei kisebbség körében a legnépszerűbb jelölt. Bustamante furcsa kettős kampányra kényszerült. Egyrészt támogatnia kellett főnökét, hogy ne hívják vissza, másrészt végső soron ellene kellett indulnia a választáson, és így legalább részben elhatárolódnia Davis politikájától.

A közvélemény-kutatások szerint Davisnek mennie kell majd, és legesélyesebb utódja Arnold Schwarzenegger, az osztrák származású testépítő és filmszínész. Schwarzenegger a Republikánus Párt jelöltje, így Bush elnök támogatását is bírja. Ellenfelei elsősorban azzal támadják, hogy ostoba izomagy, aki Terminator harmadszori megszemélyesítése után képtelen lesz az államigazgatást vezetni, szemben a tapasztalt demokrata jelöltekkel. Ez Schwarzenegger szerint demagógia, és azt ígérte, bebizonyítja, hogy a köz szolgálatának szentelve minden energiáját ismét felvirágoztatja Kaliforniát.

A legesélyesebb jelölteken kívül rengeteg érdekes személyiség kampányol. Többek között Mary Carey pornósztár, aki a mellnagyobbító műtéteket adóztatná meg a költségvetési lyuk betömése érdekében; Larry Flynt, akit egy merénylő megnyomorított, mert pornográf termékeket adott ki; egy szoftverfejlesztő fiatal lány, aki nevét viselő tangabugyik on-line forgalmazásából finanszírozza kampányát, és a Linux program terjesztése a fő célja; vagy éppen Michael Jackson villanyszerelő, aki abban bízik, hogy azt hiszik majd, ő az énekes, és ezért mindenki rá szavaz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK