Agyonlőtték a szakadár Szomáliföld Köztársaságban Annalena Tonellit, aki három évtizede folytatott jótékonysági tevékenységet Kelet-Afrikában.

A szegényeket segítő 60 éves asszony tbc-s betegeket látogatott az általa alapított és működtetett kétszáz ágyas boramai kórházban vasárnap este, amikor két fegyveres lépett be a kórterembe, és egyikük kétszer főbe lőtte Tonellit, aki azonnal meghalt. A brutális gyilkosság oka ismeretlen.

Annalena Tonelli, aki eredeti foglalkozására nézve jogász volt, és ötéves kora óta vágyott arra, hogy egész életét a szegényeknek szentelje, a menekültek érdekében kifejtett humanitárius tevékenységéért az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Nansen-díját kapta az idén áprilisban. Az asszonyt a "szomáliai Teréz anyaként" is emlegették az elesettek - szegények és menekültek - érdekében végzett, több évtizedes önfeláldozó tevékenysége miatt.

Annalena Tonelli életéből több mint 30 évet töltött Szomáliában és a szomáliai menekülteket befogadó kenyai menekülttáborokban. A boramai kórházon kívül mozgó rendelőket is működtetett.

Ruud Lubbers, az ENSZ menekültügyi főbiztosa az egész segélyszervezet mély megdöbbenésének adott hangot a kegyetlen gyilkosság miatt, és meleg szavakkal méltatta Tonelli asszony emberbaráti tevékenységét.