Rosszul értelmezték az Irakban talált francia-német Roland rakétákon látható adatokat a lengyel katonák. A tévedés miatt azt közölték, hogy idei gyártmányúak voltak a hadieszközök, holott azok korábban készültek. Erről a lengyel vezérkari főnök számolt be hétfőn. A tévedésnek a vezérkari főnök szerint fegyelmi konzekvenciái lesznek. A párizsi vezetés a hétvégén azt közölte, hogy a rakétákat 15 éve nem gyártják.

Az Irakban szolgálatot teljesítő lengyel katonák tévesen értelmezték az ott talált francia-német Roland rakétákon látható adatokat, amelyek alapján azt jelentették, hogy azokat 2003-ban gyártották - közölte hétfőn Varsóban Czeslaw Piatas tábornok, lengyel vezérkari főnök. A 2003-as szám nem a gyártási évet jelentette, a szóban forgó rakétákat korábban gyártották - mondta a tábornok.

A lengyel katonák abban is hibáztak, hogy nem konzultáltak az ügyben lengyelországi katonai illetékesekkel, a nemzetvédelmi minisztérium szóvivőjének pedig nem volt felhatalmazása nyilatkozat megtételére - közölte a vezérkari főnök azon a sajtóértekezleten, amelyen a lengyel hadsereg három másik tábornokával együtt az iraki stabilizációban részt vevő, lengyel irányítású nemzetközi hadosztály eddigi egy hónapos tevékenységéről számolt be.

Eugeniusz Mleczak, a lengyel nemzetvédelmi minisztérium szóvivője pénteken este jelentette be, hogy a lengyel katonák Dél-Irakban, Hilla közelében négy francia-német gyártmányú, Roland típusú légelhárító rakétára bukkantak, amelyeknek gyártási éve 2003. A szóvivő ezt később egy lengyel hírügynökségnek is megerősítette.

A rakétákat 15 éve nem gyártják

A hírügynökségi jelentéseket a francia külügyminisztérium, majd a francia államfő is cáfolta. Jacques Chirac Rómában, az Európai Unió kormányközi értekezlete keretében tartott szombati sajtóértekezletén azt mondta, hogy lengyel katonák nem találhattak Irakban 2003-ban gyártott Roland rakétákat, mivel ezt a típust másfél évtizede nem gyártják.

Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter sajnálkozását fejezte ki az általa irányított tárca szóvivőjének nyilatkozata miatt. Leszek Miller lengyel kormányfő és Chirac Rómában külön is tárgyalt az ügyről, amelyet Miller utóbb lezártnak nyilvánított.

Piatas közölte, hogy az iraki lengyel katonák téves közlésének fegyelmi konzekvenciái lesznek. Szmajdzinski arra utasította a vezérkari főnököt, hogy vizsgálja ki a rakétaügy minden vonatkozását, és tegyen részletes jelentést.

A sietség miatt tévedtek a lengyelek

A lengyel katonák Irakban nap mint nap találnak - részben  lakossági információk alapján - elrejtett fegyvereket, és gyorsan kell cselekedniük, mert ezek kockázatot jelentenek számukra. Piatas a sietséggel magyarázta a katonák tévedését, és közölte, hogy a jövőben sokkal körültekintőbben fognak eljárni: nemcsak a hazai katonai hatóságokkal fognak konzultálni, hanem azokkal az államokkal is, amelyekben az adott fegyvereket gyártották.   

A lengyel irányítású iraki övezet helyzetét Piatas úgy jellemezte, hogy már mutatkoznak a normalizáció jelei, de sok a kockázat, és a helyzet képlékeny. A lengyel járőröket eddig 15 alkalommal érte támadás, de egyetlen katona sem sérült meg. A lengyelek 7 esetben használtak fegyvert, és ennek következtében két iraki veszítette életét. Egy ukrán katona véletlen balesetben súlyosan megsérült, 13 lengyel katona családi és egészségi okok hazatért, hetet pedig fegyelmi úton küldtek haza.

A lengyel vezérkari főnök közölte, hogy a félévenkénti rotáció esetében jövő január-február fordulóján zajlik le a stabilizációs erőkben részt vevő mintegy két és fél ezer lengyel katona váltása.