Bíróság előtt a volt francia miniszterelnök

Állítása szerint semmit nem tudott Alain Juppé volt francia miniszterelnök, a kormányzó UMP elnöke arról, hogy magáncégek törvénytelen támogatásából, illetve a párizsi városháza költségvetéséből fizették a korábbi gaulle-ista RPR-párt funkcionáriusait abban az időben, amikor ő volt a párt főtitkára és a polgármesteri hivatal második számú vezetője.

"Semmit nem tudtam erről a helyzetről, senkitől nem kaptam erre vonatkozó tájékoztatást" - közölte a bíró kérdésére a jobbközép mamutpárt elnöke. Kategorikusan cáfolta volt kabinetfőnöke, Yves Cabana múlt heti vallomását, amely szerint az illegális pártfinanszírozási szisztémáról "mindenki mindent tudott", beleértve az RPR főtitkárát is.

Juppé leszögezte, hogy minden morális felelősséget magára vállal, büntetőjogilag azonban nem érzi vétkesnek magát.

A nanterre-i büntetőbíróságon kedden hallgatták meg Jacques Chirac elnök jobbközép óriáspártjának első emberét, Bordeaux polgármesterét, akit hivatali befolyással való visszaélés vádjával idéztek törvény elé, másfél évtizeddel a terhére rótt cselekmények feltételezett elkövetése után.

Juppé 1993-tól 1997-ig Franciaország miniszterelnöke volt. Vele együtt 27 személy ellen folyik az eljárás. Köztük vannak az RPR egykori kincstárnokai, Juppé közvetlen munkatársai, az illegális pénzösszegeket szállító magáncégek képviselői, valamint a párt és a vállalkozók közti kapcsolatot biztosító Louise-Yvonne Casetta asszony, az RPR egykori "tikos bankára".

Az évtizedes nyomozás során több ízben felmerült a jelenlegi köztársasági elnök felelősségének kérdése, Chirac ugyanis a szóban forgó időszakban, 1988-93 között az RPR elnöke s egyben Párizs főpolgármestere volt. Juppé pénzügyi ügyekben illetékes helyettese volt a polgármesteri hivatalban a mostani államfőnek.

A köztársaság első emberét egy nemrég hozott alkotmánybírósági döntés szerint elnökségének teljes időtartama alatt mentesség illeti meg bármilyen korábbi cselekménye büntetőjogi felelőssége alól.

A keddi tárgyaláson Juppé hangoztatta, hogy az a hét RPR-pártmunkás, köztük saját titkárnője, akik a városháza fizetési listáján szerepeltek, valóban végeztek munkát a polgármesteri hivatalban. Felhozta azt is, hogy munkaidejét szinte teljesen kitöltötték a politikai ügyek, nem volt érkezése a pártalkalmazottakat érintő adminisztratív kérdésekben elmerülni.

Cabana leleplező beismerése kényes helyzetbe hozta Juppét, aki múlt heti első meghallgatásakor arról számolt be, hogy amikor 1993-ban fény derült a törvénytelen párttámogatási rendszerre, ő maga adott utasítást a jogsértő gyakorlat felszámolására. "Ha előbb tudtam volna róla, előbb intézkedem" - hangoztatta akkor. Volt legközelebbi munkatársának ezzel ellentétes tanúvallomása alapjaiban rendíti meg az UMP vezető politikusának védekezési stratégiáját. Ha az igazságszolgáltatás elmarasztalja, Juppé egy időre búcsút mondhat politikai pályafutásának.