Észak-Korea Japán nélkül tárgyalna

Japán kihagyásával tárgyalna tovább az atomválság megoldásáról a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK). Észak-Korea azért hagyná ki a szigetországot a további tárgyalásokból, mert Japán a 70-es években KNDK-s ügynökök által elrabolt japánok ügyét is felvetette a tárgyalásokon. A pekingi találkozó többi résztvevője szerint az észak-koreai atomprogram ügyét nem lehet kétoldalú, az USA és a KNDK között zajló tárgyalásokkal megoldani. Mostanáig a két szemben álló országon kívül Japán, Dél-Korea, Oroszország és Kína is képviseltette magát a megbeszéléseken.

"Japán nem más, mint a KNDK és az Egyesült Államok közti nukleáris kérdések megoldásának akadálya" - közölte az észak-koreai külügyminisztérium kedden. A KNDK szerint Japán azzal, hogy a pekingi hatoldalú tárgyalásokon előhozta a hetvenes években észak-koreai ügynökök által elrabolt japán állampolgárok ügyét "nem tekinthető megbízható tárgyalópartnernek".

"Észak-Korea nincs abban a helyzetben, hogy megmondja, ki vehet részt a hatoldalú tárgyalásokon és ki nem" - reagált az észak-koreai kijelentésre a japán külügyminisztérium. A minisztérium közleménye szerint a hatoldalú találkozó egyetlen résztvevője sem zárhatja ki a többieket a további találkozókról - írja a BBC News.

Észak-Korea azért akarja kizárni Japánt a tárgyalásokból, mert a pekingi találkozót felhasználva a szigetország a hetvenes évek során elrabolt állampolgárainak kérdését is tisztázni akarta. A KNDK szerint az ügyben már megegyezett Japánnal, így az emberrablások újbóli felhánytorgatása csak tovább bonyolítja az atomválságot. Észak-Korea ügynökei a hetvenes években és a nyolcvanas évek elején több japán állampolgárt raboltak el, és vittek a KNDK-ba.

Az elrabolt fiatalokat arra kényszerítették, hogy japán nyelv és kultúra oktatásával részt vegyenek a Japánba induló KNDK-s kémek kiképzésében. Ugyanakkor az észak-koreaiak az elrabolt japán fiatalokból forradalmi kolóniát kívántak létrehozni, akik megfelelő kiképzés után Japánba visszatelepülve kommunista sejtekként működhettek volna. Az emberrablások öt túlélője egy éve térhetett haza Japánba.

A KNDK a pekingi tárgyalások alatt végig éreztette: nincs ínyére az, hogy a tárgyalóasztalt négy másik féllel kell megosztania, és nem folytathat kétoldalú tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. Amerika azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az atomválságot Észak-Korea szomszédainak részvételével oldják meg. A pekingi hatoldalú találkozón egyébként csak arról született megállapodás, hogy a tárgyaló felek újra találkoznak.

Időközben Észak-Korea olyan kijelentéseket tett, amivel egyértelművé tette, atombombát is gyárthatnak a jongbjoni atomlétesítményben. A KNDK továbbra is csak akkor hajlandó feladni atomfegyver-fejlesztési programját, ha garanciát kap arra, hogy Amerika nem intéz ellene támadást - tudósít a Reuters hírügynökség. Szakértők szerint az ország már most hat bomba előállításához szükséges alapanyaggal rendelkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK