Irak: három amerikai halt meg robbantásokban

Három amerikai katona és egy iraki tolmács vesztette életét iraki gerillák által végrehajtott merényletekben kedden. A merényletek a Bagdad környéki úgynevezett szunnita háromszögben történtek, ahol a legnagyobb a volt diktátor, Szaddám Huszein támogatottsága. Ugyanakkor robbanás történt a bagdadi külügyminisztérium épületénél, sérültekről nem érkezett jelentés.

Két amerikai katona és iraki tolmácsuk meghalt, valamint többen megsérültek, amikor iraki szélsőségesek bombát robbantottak egy elhaladó amerikai konvoj mellett egy Bagdad közeli úton, hétfő éjjel. Az iraki fővárostól nyugatra egy amerikai katona halt meg, társa pedig megsebesült, amikor szintén út szélére telepített bomba robbant a közelükben - tudósít a Reuters hírügynökség.

A támadások a Bagdad környéki szunnita háromszögben történtek. Ebben a térségben vannak a legtöbben a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein hívei, ezért itt éri leggyakrabban támadás a megszálló amerikaiakat. Az USA a rendszeres gerillatámadások miatt sürgeti nemzetközi haderő bevetését Irakban, de eddig csak Törökország ajánlott fel csapatokat az amerikaiak tehermentesítésére.

Ugyanakkor robbanás történt a bagdadi külügyminisztérium épületénél. A megszálló amerikai csapatok nem adtak ki közleményt a merényletről, de szemtanúk egy "tűzgolyót" láttak az épületnél, mielőtt a detonáció bekövetkezett volna. A BBC News tudósítása szerint a minisztériumnál kisebb erejű bombát robbanthattak, vagy rakétagránátot lőttek ki az épületre. A robbanásban senki sem sérült meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK