Pozitív lesz a következő európai uniós jelentés

Pozitív lesz az Európai Unió novemberben Magyarországról kiadandó országjelentése, és nem javasolja majd védőzáradék alkalmazását - tudta meg a Magyar Hírlap. A korábbiakkal ellentétben az idei jelentés már csak a hiányosságokat említi egyenként, ezek között várhatóan megemlítik az esélyegyenlőségről szóló törvény késlekedését és a státustörvényt is.

Az Európai Unió novemberi országjelentésében a jogharmonizáció terén biztos szó esik majd az esélyegyenlőségről, a közbeszerzésről és az élelmiszerbiztonságról szóló jogszabályok késlekedéséről. Ugyanis ha ezek nem lesznek meg jövő májusig, akkor annak ellenére, hogy élen járunk a felkészülésben, az EU akár mégis alkalmazhat védőzáradékot ellenünk, ezt a lehetőséget nem zárta ki teljesen - írja a Magyar Hírlap.

A legélesebb bírálat várhatólag az agrárpénzeket fogadó intézmények létrehozásának lassúsága miatt ér minket, de ezért nem büntet az EU akkor sem, ha nem fejeződik be a létrehozásuk. A jelentés valószínűleg megemlíti a státustörvényt is, melynek kapcsán a román-magyar egyezség pozitívum, viszont a szlovákokkal még mindig folyó vita negatívumként jelenik meg.

Elégedett lesz ugyanakkor a jelentés a regionális pénzek felhasználására történő előkészületekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK