Súlyos állapotban az észak-koreai vezér felesége

Egy japán lap jelentése szerint súlyosan megsérült az észak-koreai állafő, Kim Dzsong Il felesége. Az észak-koreai vezér második felesége - akinek egyik fiát Kim Dzsong utódjaként emlegetik - még szeptemberben sérült meg egy autóbalesetben.

Válságos állapotban van Kim Dzsong Il észak-koreai vezető felesége, Ko Jong Hi, miután súlyos fejsérülést szenvedett egy szeptember végi autóbalesetben - jelentette kedden a Szankei Simbun című japán újság.

A "koreai-félszigeti forrásra" hivatkozó lap nem közölt részletet sem a baleset körülményeiről, sem annak helyszínéről. A konzervatív japán lap szerint a phenjani vezetés nemrég kampányt indított az ötvenes éveibe lépett Ko népszerűsítésére, s ennek nyomán olyan találgatások láttak napvilágot, hogy egyik fiát hamarosan Kim Dzsong Il utódjaként nevezhetik meg.

Ko - aki Kim Dzsog Il második felesége - Japánban élő koreaiak gyermekeként született, és a 60-as évek elején telepedett Észak-Koreába, ahol egy phenjani tánc- és énekegyüttes tagjaként lépett fel. Személyét nemrég a "szeretett anya" állandó jelzővel kezdte el emlegetni az észak-koreai tömegtájékoztatás, s ez adott alapot azokra a találgatásokra, melyek szerint két fiának egyike, a 20-as évei elején járó, Svájcban tanult Kim Dzsong Csoj jó eséllyel apja, Kim Dzsong Il nyomdokaiba léphet.

Az észak-koreai kommunista diktátor egy másik, első feleségétől született fiát, Kim Dzsong Namot egyszer már elkezdték az észak-koreai vezető utódjaként emlegetni, személyét azonban ejtették, miután őrizetbe vették őt, amint a Dominikai Köztársaság hamis útlevelével megpróbált Japánba beutazni.