Az irakiak nem akarják a török segítséget

Fesztültséghez vezethet az iraki kormányzótanács és a megszálló amerikaiak között, ha az Egyesült Államok elfogadja a török segítséget. A kormányzótanács mind a tizenöt tagja egyhangú tiltakozását fejezte ki a törökök bevetése ellen Irakban. Elsősorban az iraki kurdok utasítják el, hogy az ország egyes területein török katonák váltsák fel az amerikaiakat. Az Egyesült Államok azonban úgy tűnik, elfogadja a felkínált török segítséget, így a körülbelül tízezer fős török haderő már novemberben Irakba érkezhet.

Az iraki kormányzat szerepét betöltő kormányzótanács mind a tizenöt tagja ellenzi, hogy török alakulatok vonuljanak be a Bagdad környéki úgynevezett szunnita háromszögbe. A török segítség elfogadása az eddigi legsúlyosabb ellentéthez vezethet a tanács és Washington között.

"Mindenképpen rossz ötlet. Nem növeli a biztonságot. Egyáltalán nem hasznos" - nyilatkozott a várható török bevonulásról  Mahmud Otman, a tanács kurd tagja az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak.

A kormányzótanács egyelőre nem fogalmazott meg hivatalos tiltakozást a török haderő iraki bevetése ellen, de a BBC News értesülései szerint olyan közleményen dolgoznak, amely ugyan kifejezi ellenérzéseiket, de mégsem sérti meg az amerikaiakat.

A török csapatok lennének az első, moszlim országból származó megszállók Irakban. Azonban a kormányzótanács szerint nem vezet jóra, ha Irakkal szomszédos országok küldenek segítséget a megszálló amerikaiaknak.

A török csapatok bevonulása ellen elsősorban az Észak-Irakban élő kurdok tiltakoznak. A török katonák nem kurd területekre vonulnának be: a legveszélyesebb terület, a Bagdad környéki szunnita háromszög ellenőrzését vennék át az amerikaiaktól. A kurdok vezetői szerint azonban a törökök jelenléte csak még jobban összezavarná az iraki helyzetet.

Az Egyesült Államok szerint nem minden iraki ellenzi a török bevonulást. "Vannak, akik örülnek, vannak, akik aggódnak, és vannak, akik semlegesen viszonyulnak a kérdéshez." - nyilatkozta az iraki aggodalmakról Donald Rumsfeld amerikai külügyminiszter - "Csak annyi a dolgunk, hogy együtt dolgozzunk az irakiakkal."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK