Legalább hat ember szörnyethalt, tucatnyian pedig megsebesültek szerdán a kolumbiai főváros, Bogotá belvárosában, amikor felrobbant egy terepjáróba rejtett pokolgép.

A robbanószerkezet egy elektronikai, ruházati és italüzletekkel zsúfolt bevásárlónegyedben lépett működésbe. A halálos áldozatok közül ketten rendőrök voltak, akik a gyanús dzsippel kapcsolatos lakossági bejelentés kivizsgálására érkeztek a helyszínre motorkerékpárral. Négy halálos áldozatot a járókelők közül szedett a robbanás, amelynek lökéshullámai sok üzletet is megrongáltak.

A pokolgépet valószínűleg távirányítással hozták működésbe az ismeretlen tettesek. A reggeli merénylet idején a legtöbb üzlet még zárva tartott. A robbanás Bogotá San Andresito nevű lepusztult üzleti negyedében történt, ahol főleg csempészáru fordul meg.

A helyi rendőrség szerint szélsőjobboldali félkatonai csoportok próbálják megvetni a lábukat a negyedben, hogy "védelmi pénzt" zsaroljanak ki a boltosokból.

A bogotái rendőrséget készültségbe helyezték, mert szerda nem hivatalosan "a felkelők napja", és a hatóságok további merényletektől tartanak. A szerdai volt a legsúlyosabb robbantásos merénylet a kolumbiai fővárosban azóta, hogy februárban 36 ember vesztette életét és 160 sebesült meg az exkluzív Nogal Club elleni merényletben.