Romlott a biztonsági helyzet az év eleje óta Koszovóban - állapította meg a koszovói nemzetközi biztonsági erők (KFOR) jelentése, amelyet szerdán terjesztettek az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé New Yorkban.

A koszovói helyzet, jóllehet még mindig stabil, jelenleg kevésbé biztonságos, mint akár a nyáron volt - állapította meg az ENSZ megbízásából, a NATO keretei között a Szerbia és Montenegróhoz tartozó, többségében albánok lakta tartományban békefenntartó feladatokat ellátó nemzetközi erők dokumentuma.

- A helyzetet alapvetően jellemzi, hogy júliustól kezdve folyamatosan nő az etnikumok közötti konfliktusok száma - jelezte a KFOR dokumentuma.

Augusztus hónap folyamán összesen 42 incidenst - lövöldözést, kézigránátos támadást vagy pokolgépes merényletet - jegyeztek fel. A tartományban továbbra is működik több szervezett bűnözőcsoport, illetve jelen van néhány albániai szélsőséges fegyveres szervezet, amelyeknek nem érdekük a koszovói helyzet stabilizálódása.

A tartományban virágzó szervezett bűnözés maga is természetszerűen a közrend biztosításáért felelős állami intézményrendszer megerősítése ellen van - írta jelentésében a KFOR, figyelmeztetve egyben, hogy a bűnszövetkezetek fokozódó aktivitása esetleg a szervezett bűnbandák közötti nyílt összecsapásokba torkollhat.