Karizmatikusak, gyakran sóvárognak a közönség szeretetéért, és imádják hallgatni saját magukat - politológusok szerint ezek a tulajdonságok segíthetik a politikussá lett amerikai sztárokat, így Arnold Schwarzeneggert is.

Ronald Reagan, Clint Eastwood, Charlton Heston, az énekes Sonny Bono, és most Arnold Schwarzenegger - azoknak az amerikai politikusoknak a névsora, akik a szórakoztatóipar világából nyergeltek át a politikai közéletbe. Brit és amerikai elemzők szerint kétségtelen, hogy kisebb-nagyobb sikereiket múltjuknak is köszönhetik.

Arnold Schwarzenegger az amerikai álom megtestesítője: ő az aki kemény munkával, és akarattal küzdötte fel magát a csúcsra. 22 évesen már milliomos volt, egy testépítő termékeket forgalmazó cég vezetője, így már akkor rendelkezett szervezési és vezetői képességekkel.

Politikusként olyan területen mérette meg magát, ahol a személyiség döntő fontosságú, ráadásul egy olyan kultúrában, ahol a politika és a hírnév kevésbé elválasztható, mint bárhol máshol a világon.

Philip Davies, a leicesteri Monfort Egyetem amerikanisztika professzora szerint határozott előnyt élveznek azok a jelöltek, akiknek nem jelent gondot a kamera előtti szereplés:
"Az amerikai politika egyre inkább az elektronikus médián keresztül zajlik. Azok a sztárok, akiknek van ilyen tapasztalatuk, hitelesebbnek tűnhetnek fel a médiaszereplésekkor."

Davies szerint az olyan figurák, mint Reagan és Schwarzenegger azt bizonyították, hogy a mélyreható politikai jártasság nem a leglényegesebb elem a politikai sikerhez vezető úton. Schwarzenegger politikai megnyilvánulásai például meglehetősen homályosak voltak.

Thomas Mann, a washingtoni Brookings Intézet politikai elemzője hasonlóan vélekedik a szórakoztatóiparból kikerült jelöltekkel kapcsolatban: "A hollywoodi hírességek elsősorban a figyelem begyűjtésére alapoznak - rengeteg figyelmet kapnak a médiától és az olyan polgároktól, akiket nem nagyon érdekelnek a közügyek, a populáris kultúra sztárjai viszont annál inkább. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy ezek e képességek a kormányzásban is hasznosak lesznek-e."

Thomas Mann szerint Schwarzenegger kampánya során semmi lényegeset nem mondott Kalifornia állam problémáival kalpcsolatban.  "Nincs felépített ideológiai és politikai álláspontja. Legfőbb motivációja a hatalom." - nyilatkozta a BBC-nek az elemző.