Vöröskereszt: Embertelenül bánnak a tálibokkal

A Guantánamón fogva tartott tálibokért és terroristákért emelt szót a Nemzetközi Vöröskereszt egyik vezetője. Emberjogi szervezetek jelentése szerint az amerikai bázison fogva tartottak állapota aggasztó: a foglyok depresszióban szenvednek, többen kíséreltek meg öngyilkosságot. Ugyanakkor volt amerikai bírók és katonatisztek arra figyelmeztettek, hogy a Bush-kormányzat törvénytelenséget követ el azzal, hogy a bázison fogva tartott tálibokat nem kezeli hadifoglyokként.

"Elfogadhatatlan, hogy Guantánamón hatszáz embert bármiféle bírósági végzés nélkül, korlátlan ideig tartanak fogva." - áll a Nemzetközi Vöröskereszt pénteken kiadott közleményében. A szervezet az után adta ki a dokumentumot, hogy ellenőrei a guantánamói táborban jártak. A csoport vezetője, Christoph Girod szerint a bázis nem hadifogolytábor, hanem vallatóközpont.

Guantánamón körülbelül hatszáz embert tart fogva az amerikai hadsereg. A haditengerészeti bázison őrzött tálibok és al-Kaida-tagok lassan két éve, az afganisztáni háborúban estek fogságba. Az amerikai hatóságok csak a Vöröskereszt ellenőreit engedték be a táborba. Girod szerint az Egyesült Államok súlyos jogsértést követ el azzal, hogy mindenféle vizsgálat és bírósági ítélet nélkül, meghatározatlan ideig tartja fogva a feltételezett terroristákat.

Girod elmondta, hogy a rabok, akikkel beszélhetett, mind azt kérdezték tőle, hogy mi történik majd velük. Mivel a fogvatartottaknak semmi információjuk nincs arról, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsuk, egyre többen szenvednek súlyos depresszióban. A hadsereg jelentése szerint eddig harminckét öngyilkossági kísérlet történt a táborban. Az ellenőrök vezetője sürgette a Fehér Házat, hogy tájékoztassa a fogvatartottakat ügyük állásáról.

Ugyanakkor volt amerikai bírák, katonai vezetők és volt hadifoglyok közbelépésre szólították fel az amerikai legfelsőbb bíróságot. A csoport szerint a kormányzatnak nincs joga a terrorellenes háború lezárulásáig bírósági ítélet és bármiféle jogalap nélkül fogva tartani a feltételezett terroristákat - írja a BBC News.

"Az amerikai katonák élete forog veszélyben azért, mert az Egyesült Államok nem biztosítja az elfogott külföldieknek azokat a jogokat, melyekhez egyébként ragaszkodik akkor, ha saját katonái esnek fogságba" - írja a legfelsőbb bírósághoz eljuttatott levelében Don Guter, az amerikai haditengerészet volt bírája.

Guter állításait támasztják alá volt hadifoglyok beszámolói is, akik a legfelsőbb bíróságnak elmondták, hogy csak annak köszönhetik életüket, hogy egykori fogvatartóik betartották a hadifoglyokra vonatkozó genfi konvenciót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK