Brazília: meggyilkolják a halálbrigádok elleni tanúkat

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága megdöbbenését fejezte ki pénteken amiatt, hogy meggyilkoltak egy brazil állampolgárt, aki tanúvallomást tett a világszervezet jelentéstevője előtt a brazíliai halálbrigádok létezéséről.

- Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy immár egy második személyt is meggyilkoltak, aki tanúvallomást tett a bírói eljárás nélküli kivégzésekről az ENSZ emberi jogi főbiztossága jelentéstevője előtt annak legutóbbi brazíliai látogatása során - jelentette be genfi sajtótájékoztatóján José Diaz, a főbiztosság szóvivője.

- Véleményünk szerint ez a gyilkosság jellemző a jelentéstevő által a halálbrigádok és az úgynevezett megsemmisítőcsoportok tevékenysége kapcsán bemutatott helyzetre - tette hozzá José Diaz.

A brazil rendőrség csütörtökön jelentette be, hogy meggyilkolták Gerson Jesus Bispót, aki szeptember 20-án tanúskodott az ENSZ jelentéstevője, Asma Jahangir asszony előtt az ország északkeleti részén fekvő Bahia állambeli Santo Antonio de Jesus város rendőreiből alakult kivégzőcsoportok tevékenységéről.

Bispo tanúvallomása már szerepelt a Globális Igazság Központ civil szervezet által a Brazíliában 1997 és 2003 között elkövetett kivégzésekről készített jelentésben. Szeptember 27-én a 35 éves Flavio Manoel da Silvát lőtte agyon két álarcos férfi. Szeptember 16-án kezdődött brazíliai küldetéséről számot adva az ENSZ jelentéstevője elmondta, hogy a brazil rendvédelmi erők érintettek - többnyire büntetlenül elkövetett - gyilkosságokban és erőszakos cselekményekben.