Dialízisnek vetik alá a pápát

Cáfolta a Vatikán pénteken, hogy II. János Pál pápa művesekezelés alatt állna, de elismerte, hogy az egyházfőt valóban dialízisnek vethetik alá, hogy megtisztítsák szervezetét a Parkinson-kórra szedett gyógyszerek maradványaitól.

Két olasz hírügynökség is azt jelentette péntek este, hogy a pápa orvosai már művesekezelés alá helyezték a katolikus egyházfőt, vagy legalábbis tervezik ezt, segítendő a veseműködését. Egy bennfentes vatikáni forrás azt közölte a híresztelésekre reagálva az ANSA hírügynökséggel, hogy az egyházfő állapota stabil, s II. János Pál nem áll művesekezelés alatt.

Az AP jelentése szerint ugyanakkor egy vatikáni illetékes azt mondta, hogy "korrektnek tűnik" az AGI belföldi hírügynökségnek a dialízissel kapcsolatos jelentése, de a művesekezelést nem az egyházfő egészségi állapotának romlása miatt tervezik, hanem azért, hogy elejét vegyék a gyógyszerek túlzott felhalmozódásának a veséjében.

Az AGI úgy értesült, hogy a szeptember 24-i általános kihallgatás bélpanaszok miatti elhalasztása után valójában még javult is a pápa állapota, s a dialízist a keddi pompeji látogatás után vették fontolóra. A kezelésre a pápai lakosztályban kerülne sor.

A pénteki kihallgatáson jelen lévő személyek elevennek és aránylag jó formában lévőnek találták az egyházfőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK