Felfüggesztett börtönt kért az ügyész Juppére

Nyolchavi felfüggesztett börtönbüntetés és jelentős összegű pénzbírság kiszabását kérte Alain Juppé volt miniszterelnökre a nanterre-i büntetőbíróság ügyésze az UMP kormányzópárt jelenlegi elnöke ellen hivatali befolyással való visszaélés miatt indított eljárás pénteki tárgyalásán.

A vád szerint Juppének tudnia kellett arról, hogy 1988-93 között a jobboldali RPR párt néhány vezető funkcionáriusa fiktív alkalmaztatás révén húzott fizetést a párizsi városházától. Jacques Chirac elnök egyik legrégebbi és legközelebbi munkatársa a kérdéses időben egy személyben volt a jelenlegi államfő által alapított RPR főtitkára és a párizsi polgármester, történetesen Jacques Chirac pénzügyekben illetékes helyettese.

A vád alapján Juppét maximum ötévi börtönre ítélhetik és két évre eltilthatják a politikai tisztségvállalás, azaz a választhatóság jogától. Ez utóbbi kérdésben az ügyész nem tett indítványt. Annak megállapítására szorítkozott, hogy a politikus közéleti szereplésre való jogosultságáról "a francia nép és nem a bíróság illetékes határozni".

Juppét, aki 1993-97 között Franciaország miniszterelnöke volt, tavaly ősszel választották két évre a Chirac elnöki programját képviselő UMP kormánypárt első számú vezetőjévé. A 10 napja kezdődött tárgyalás során Juppé végig ragaszkodott ahhoz a védekezési stratégiához, hogy nem volt tudomása a visszaélésekről, ő mint magas rangú vezető elsősorban politikai kérdésekkel foglalkozott, adminisztratív ügyekre nem jutott ideje.

A büntetőeljárás további 26 vádlottja is sorban hasonló tájékozatlanságról tett vallomást, mígnem múlt csütörtökön Juppé volt városházi kabinetfőnöke, Yves Cabana, aki tanúként nyilatkozott a taláros testület előtt, fekete fehéren ki nem mondta: a közpénzekből történt illegális pártfinanszírozásról "mindenki mindent tudott".

Juppé ezután sem adta fel korábbi taktikáját, hangsúlyozta, hogy őt senki, Cabana sem avatta be a tudnivalókba, illletve ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy a városháza fizetési listáján szereplő RPR-pártmunkások tényleges munkát láttak el a polgármesteri hivatalban. Ugyanezt vallotta Patrick Stefanini, a pártfőtitkár kabinetfőnöke, aki évi 210 ezer eurós járandósággal szintén fel volt tüntetve a városházi fizetett alkalmazottak sorában. Megállapítást nyert viszont, hogy sem irodája, sem telefonszáma nem volt a városházán.

A párizsi polgármesteri hivatal jelenlegi - szocialista párti - vezetése, amely magánvádas félként vesz részt az ügyben, a pénteki tárgyaláson bejelentette, hogy az intézményt ért vesztEség címén 1 182 275 euró kártérítésre tart igényt. Az ügy több mint tíz évig tartó nyomozása során többször felvetődött Jacques Chirac jogi felelősségének kérdése, a köztársasági elnököt azonban hivatali ideje alatt teljes immunitás illeti meg, tanúként sem lehet meghallgatni. A büntetőperben egy hét múlva mondják ki az ítéletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK