Elmaradnak a görög és a török hadgyakorlatok

Lefújta Ciprus környékén tervezett hadgyakorlatát a görög haditengerészet, válaszul Törökország is bejelentette, hogy nem tart hadgyakorlatot a térségben. A görög külügyminiszter a kettéosztott Ciprus miatt feszült görög-török kapcsolat javulását várja a lépéstől.

A görög flotta nem tartja meg szokásos Ciprus környéki hadgyakorlatát - jelentette be a görög külügyminisztérium. George Papandreu görög külügyminiszter szerint a döntésre az olimpiai játékok szelleme ösztönözte a görög kormányt. Jövőre ugyanis a görög főváros ad otthont a játékoknak, ezért Athén szeretné rendezni kapcsolatait a szomszédos Törökországgal.

Abdullah Gul török külügyminiszter szerint a görög gesztus a két ország közti közeledés jele. Válaszul a török flotta sem rendez hadgyakorlatot a térségben. A két külügyminiszter a dél-törökországi Antalyában találkozott. Gul és Papandreu megegyezett abban, hogy egyik ország sem tart közös hadgyakorlatot a ciprusi görög vagy török közösséggel.

Görögország és Törökország viszonya sohasem volt felhőtlen, ám a párbeszéd 1974-ben szűnt meg, amikor török csapatok szálltak partra Ciprus szigetén, egy görög és egy török részre osztva a szigetet. Az  ENSZ 2002-ben béketervet dolgozott ki Ciprus újraegyesítésére, ám a békefolyamat összeomlott.

Az ENSZ közbelépésének hatására azonban jelentősen javultak a görög-török kapcsolatok. A két ország visszavont egy sor, egymás állampolgáraival és áruival szemben érvényes határozatot. Az enyhülésre enged következtetni az őszre tervezett hadgyakorlatok elmaradása is - írja a BBC News.

A közeledésre utaló jelek ellenére szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Ciprus még mindig komoly konfliktusokat okozhat a két ország kapcsolatában. A sziget török megszállása Törökország EU-csatlakozásának egyik legnagyobb akadálya. Bár Ciprus 2004-ben csatlakozik az Unióhoz, ha nem sikerül megoldást találni a konfliktusra, és a török csapatok nem vonulnak ki, csak a sziget görög fele lesz EU-tag.

KAPCSOLÓDÓ CIKK