Észak-Korea: decemberben folytatódhatnak a tárgyalások

Egy észak-koreai diplomata szerint országa decemberben folytatná a tárgyalásokat atomprogramjáról. A pekingi hatoldalú találkozó után úgy tűnt, Észak-Korea elzárkózik minden további, nukleárisfegyver-fejlesztési programját érintő tárgyalástól. Ugyanakkor a jövő héten kínai és orosz találkozóra kerül sor a koreai atomprogram ügyében.

"Észak-Korea decemberben folytatná a hatoldalú tárgyalásokat" - állt abban a szűkszavú közleményben, amelyet egy észak-koreai diplomata ismertetett Amerikába akkreditált dél-koreai újságírókkal pénteken, telefonon.

Atomfegyver-fejlesztési programjának előrehaladtával egyre inkább úgy tűnt, hogy Észak-Korea elzárkózik a további tárgyalásoktól, a pekingi kerekasztal többi öt tagjával és csak az USA-val folytatna tárgyalásokat az atomválság megoldására - írja a Reuters hírügynökség.

A múlt héten Phenjan azt követelte, hogy a tárgyalásokból zárják ki Japánt, amiért a szigetország a pekingi találkozón az észak-koreai ügynökök által elrabolt állampolgárainak kérdését is felvetette.

Ugyanakkor a jövő héten tárgyalások kezdődnek Oroszország és Kína között a koreai atomválságról. Wang Ji kínai és Alekszander Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes október 14-én vitatja meg az Észak-Koreával kapcsolatos további teendőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK