Lemondott trónöröklési jogáról a holland herceg

Beatrix holland királynő középső fia, Johann Friso lemondott trónöröklési jogairól, mert menyasszonya korábban kapcsolatot tartott fenn egy hírhedt kábítószer-kereskedővel.

A lemondást a hírügynökségek közlése szerint Jan Peter Balkenende miniszterelnök pénteken jelentette be azzal, hogy közölte: a kormány úgy döntött, hogy nem kéri a parlament jóváhagyását a fiatal pár esküvőjére, mert nem támogatja, hogy a menyasszony, Mabel Wisse Smit tagja legyen a királyi családnak. Hollandiában az uralkodónak fontos szerep jut a kormányalakítások idején, viszont bizonyos mértékig a kormánynak is joga van beleszólni a királyi család ügyeibe.

A 35 éves Mabel Wisse Smit ma emberi jogi aktivista, de nemrégiben - miután előzőleg csak felületes ismeretségről beszélt - maga is bevallotta, hogy egyetemista korában, 1989-ben "a futó ismeretségnél komolyabb" kapcsolatban állt az azóta meggyilkolt Klaas Bruinsmával, aki korának egyik vezető drogkereskedője volt.

Bár a pár időközben bocsánatot kért a királynőtől és a kabinettől, a kormány különösen sérelmezte, hogy a menyasszony előzőleg nem teljes és nem korrekt információt adott a viszonyról, amelyet Bruinsma egyik volt testőre leplezett le nemrégiben. Johann Friso mindazonáltal jelezte, hogy esküvőjüket jövőre a terveknek megfelelően megtartják. Friso jelenleg a második a trónöröklési rangsorban bátyja, Vilmos Sándor után.

Maga Beatrix királynő sem menekülhetett meg annak idején a nép haragjától, amiért egy volt német katonához, az azóta elhunyt Claus herceghez ment feleségül. Az esküvő 1966-ban súlyos tiltakozásokat váltott ki, elsősorban azért, mert a népben még élénken élt Hollandia második világháborús náci megszállásának emlékezete.