Oroszország továbbra is a NATO-t és az Egyesült Államokat tekinti fő ellenségének, ezért nem zárja ki a katonai megelőző csapásmérést sem saját védelmében. Az orosz katonai vezetés ennek szellemében dolgozott ki új katonai doktrínát.

 

Oroszország hidegháborút hirdet a NATO ellen - írta a napokban nyilvánosságra hozott új orosz katonai doktrína kapcsán a Nyezaviszimaja Gazeta. Az újság szerint az orosz katonai tervezésben bejelentett fordulat megdöbbenést váltott ki az észak-atlanti szövetségben, ahol már oroszkérdésről beszélnek. A tagállamok védelmi minisztereinek újra kell gondolniuk kapcsolatukat Moszkvával.   

Az új katonai doktrína kidolgozását irányító Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter közölte: ha a NATO megőrzi jelenleg érvényes támadó jellegű katonai doktrínáját, Oroszországnak gyökeresen meg kell változtatnia katonai tervezését és haderejének felépítését. Hozzátette, hogy Oroszország nem zárja ki a megelőző csapásmérést saját és szövetségesei védelmében.

A Nyezaviszimaja Gazeta Jurij Balujevszkij vezérezredest, a vezérkari főnök helyettesét is idézte, aki szerint "a Kreml megunta a NATO oroszellenes irányultságát". Megfigyelők szerint az "Ivanov-doktrína" egy csapással semmissé teszi az Oroszország és a NATO, illetve az Egyesült Államok között az 1999-es koszovói akció és a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás óta több vonatkozásban elért előrehaladást. Az új doktrína lényege az, hogy Oroszország továbbra is a NATO-t és az Egyesült Államokat tekinti fő ellenségének - kommentálta Alekszej Arbatov neves politológus.