Schwarzenegger korlátozná a bevándorlók jogait

Mexikói politikusok azt tervezik, hogy delegációt küldenek Arnold Schwarzeneggerhez, a frissen megválasztott kaliforniai kormányzóhoz. A politikusok aggódnak Schwarzenegger megválasztása miatt, mert az új kormányzó a múltban többször is az illegális bevándorlók jogainak korlátozása mellett foglalt állást. Schwarzenegger maga is bevándorlóként érkezett Amerikába 35 évvel ezelőtt.

Aggodalommal fogadták Mexikóban Arnold Schwarzenegger győzelmét a kaliforniai kormányzóválasztáson, hiszen korábban több, a bevándorlók helyzetét nehezítő intézkedést is támogatott - nyilatkozták mexikói politikusok.

Schwarzenegger több alkalommal hátrányosan megkülönböztető megjegyzésekkel illette a mexikói bevándorlókat - mondta a mexikói törvényhozás alsóháza külügyi bizottságának vezetője. Carlos Jimenez hozzátette: az ilyen tartalmú üzenetek nem éppen biztatóak a mexikóiakra nézve.

Kaliforniában a spanyol ajkúak aránya az összlakosságon belül eléri a 32 százalékot. A mexikói származású lakosok száma nyolcmillióra tehető, többségüknek nincs tartózkodási engedélye.

Schwarzenegger, aki 1968-ban vándorolt be Ausztriából az Egyesült Államokba, támogatta azt az 1994-es kezdeményezést, amely eltörölte volna az illegális bevándorlóknak járó ellátásokat. Ez a jogszabály végül nem lépett életbe. Ellenezte ugyanakkor azt a legutóbbi, vitákat kiváltó törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna, hogy az illegálisan Kaliforniában tartózkodók jogosítványt szerezhessenek.

A mexikói Intézményes Forradalmi Párt szóvivője elmondta: a párt képviselőkből álló delegáció menesztését tervezi Kaliforniába azután, hogy Schwarzenegger november közepén leteszi a hivatali esküt. A delegáció tagjai a mexikóiakban megfogalmazódott aggodalmakról számolnának be az új kormányzónak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK