Az iráni konzervatív lapok elhallgatják a Nobel-díjasukat

Első oldalukon üdvözölték szombaton az iráni reformpárti lapok Sirin Ebadi Nobel-békedíját, a konzervatív sajtó viszont - ha egyáltalán beszámolt róla - igyekezett "eldugni" a hírt a belső oldalakon, és inkább a díjjal járó 1,3 millió dollárt emelte ki.

"Nagy győzelem ez a gyermekek és nők jogainak aktivistái és védelmezői számára, nagy büszkeség minden iráninak" - idézte a Jász-e-No, a legnagyobb reformer napilap Mohammed Reza Hatamit, Mohammed Hatami államfő fivérét és a fő reformpárt vezetőjét. A lap három oldalt szentelt a hírnek, a címoldalon a mosolygó díjazott fotójával, és közölt egy sor üdvözlő táviratot is.

"Jelentős esemény Irán számára" - lelkendezett főcímében az ugyancsak reformista Etemad, szintén fotóval kísérve. A lap szerint a díj "minden iránié". A Jász-e-Nótól eltérően az Etemad tartózkodott az új Nobel-díjas párizsi nyilatkozatának idézésétől, amelyben követelte minden politikai fogoly szabadon bocsátását.

A Sarg című lap is több oldallal adózott a "bátor nőnek", az ügyvédnek és anyának, hangsúlyozza ugyanakkor, hogy Sirin Ebadira "még sok munka vár". A reformerekhez közel állónak ismert Irna hivatalos hírügynökség kivárt a hír közlésével, utána azonban bőségesen tálalta a gratulációkat.

A konzervatív sajtó nem lelkendezett a hírnek

A konzervatívok által ellenőrzött állami rádió és televízió viszont szűken mérte az információkat. A tévé négy órát várt pénteken a bejelentéssel, és az esti nagy híradóban csak futólag említette a dolgot a kulturális hírek között - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Az írott konzervatív sajtó sem vitte túlzásba az ünneplést. A Reszalat című újság egyszerűen elhallgatta a hírt, míg a Dzsomhuri Eszlámi, a "kemények" kedvenc olvasmánya "A nyugatiak Sirin Ebadit tüntették ki a Nobel-békedíjjal" címmel második oldalán számolt be az eseményről. "Vannak dossziéi az iszlám köztársaság bíróságain" - írta egyebek közt a lap a kitüntetettről, hozzátéve: Ebadi "az emberi és gyermeki jogok kérdéseit felhasználta arra, hogy kapcsolatokat teremtsen külföldi központú szervezetekkel, s így dolgozzon az iszlám köztársaság ellen".

A Hamsahri, a konzervatív kézen lévő teheráni városvezetés lapja a címoldalon röviden megemlítette Ebadi kitüntetését, majd a 30. oldalon a legjobb esetben is langyos reagálásokat közölt különböző konzervatív személyiségektől.

A jobbközép, mérsékelten konzervatív Entehab szerint a díj "rejtett jelentésekkel bíró ellenszolgálatatás, amely jelentések mélyreható elemzést és vizsgálatot igényelnek".

KAPCSOLÓDÓ CIKK