Ezerhétszáz tonna lőszer robbant fel Ukrajnában

Ezerhétszáz tonna lőszer robbant fel a kelet-ukrajnai Artemivszk város katonai raktárában, ahol hegesztés közben, valószínűleg a munkavédelmi előírások megszegése miatt tűz ütött ki. A péntek délben kezdődött és a szombat kora reggeli órákig tartó robbanásokban két ember, egy tiszt és egy 15 éves kislány, sebesült meg.

A környéken lakó 1500 embert átmenetileg biztonságosabb helyre költöztettek át - jelentette be szombaton Kijevben Hrihorij Reva, a rendkívüli helyzetek minisztere. A lőszerraktárban 10-17 helyiség porig égett.

A felrobbant óriási lőszermennyiség 30 vasúti kocsi hasznos terhének felel meg. A tüzérségi lövedékek 3-4 kilométeres körzetben csapódtak be. A katonai terület megtisztítása és a pusztítás nyomainak eltűntetése több heti munkát igényel.

A lövedékeket szabályszerűen tárolták, lakónegyedek irányába nem repültek - közölte a Donyeck megyei közigazgatási hivatal. A péntek esti órákban 50 tűzoltó brigád dolgozott a lángok oltásán az épületben, ahol 31 ezer robbanófej nélküli rakétát is őriztek.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a volt Szovjetunió területén 2000 óta legkevesebb 10 esetben történt súlyos robbanás lőszerraktárakban. Szakértők arra gyanakszanak, hogy a tüzet gyakran maguk a katonák okozzák, így palástolva el a lőszerlopásokat.