Nepál: 57 halottat követelt a maoista támadás

Ötven maoista lázadó és hét rendőr vesztette életét szombatra virradóan a lázadók és a rendőrök közötti összecsapásban Nepál nyugati részén. Rendőrségi közlés szerint hatszáz lázadó támadt a Banke járásban lévő Kusum falu rendőrőrsére péntek este.

A Katmandutól 450 kilométerre nyugatra lévő település körül hat órán át folytatódott az elkeseredett tűzharc. A hajnalig tartó összecsapás után ötven maoista lázadó holttestét találták meg a környéken, de a támadók több társuk holttestét magukkal vitték - jelentette az AFP francia hírügynökség. A Reuters csak három halottról tud a rendőrök soraiban. 

A mostani összecsapások voltak a legsúlyosabbak azóta, hogy a maoista gerillák augusztusban bejelentették, felmondják a januárban kötött tűzszünetet. Kusum közel van a Nepálgandzshoz, ahhoz a délnyugat-nepáli városhoz, amelyet a lázadók fellegvárának tartanak. A monszun végét jelző hindu ünnep idejére a maoisták nyolcnapos ideiglenes fegyverszünetet hirdettek, a fegyvernyugvás határideje csütörtökön járt le - emlékeztetett a francia hírügynökség. 

A Kína és India között fekvő kis himalájai királyságban a szélsőbaloldali lázadók 1996 óta vívnak fegyveres harcot a kormány ellen; céljuk a monarchia megdöntése és egy szocialista állam létrehozása. Az összecsapásoknak 1996 óta több mint 8000 halottja van, de a tűzszünet augusztus 27-i felmondása óta is több mint háromszáz áldozatot követelt a szembenállás - állítják a hatóságok. A harcok szinte romba döntötték az amúgy is igen szegény ország gazdaságát, a konfliktus elbátortalanítja a befektetőket és a turistákat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK