Feltételezhetően a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőséges fegyveresei gyilkolták meg azt a két személyt, akik az október 26-án esedékes helyhatósági választásokon kívántak volna indulni. A halálos fenyegetések miatt eddig már mintegy 160 jelölt lépett vissza az indulástól.

Jairo Gomezt, aki Genova polgármesteri posztjáért indult, és Juli César Castennanost, aki pedig a városi tanácsba szeretett volna bejutni, ismeretlen tettesek szitává lőtték. Holttestüket egy árokban találták meg. A jelöltek kampánykörúton jártak, és péntek este tűntek el.

A hatóságok legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a két férfival a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) emberei végeztek. A szélsőbaloldali szervezet a minap arra szólította fel a dél-amerikai ország lakosságát, hogy bojkottálja az október végi választásokat. Közleményében úgy vélte: "hazánk választási rendszerét még mindig a csalás, az erőszak és a korrupció szennyezi". A FARC ezért internetes honlapján arra a kérte a kolumbiaiakat, hogy "méltósággal és harcosan szálljanak szembe ennek a fasiszta kormánynak nyomakodásával, és ne menjenek el szavazni".

A halálos fenyegetések miatt eddig már mintegy 160 jelölt lépett vissza az indulástól. Október elejéig hat polgármesterjelöltet, nyolc önkormányzati képviselőjelöltet és egy kormányzójelöltet gyilkoltak meg.