Belgrád mégis részt vesz a szerb-albán párbeszéden

A szerbiai politikai vezetés mégis részt vesz kedden Bécsben a belgrádi-pristinai párbeszédben - jelentette be hétfő éjszaka Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő. A Tanjug előzőleg arról tudósított, hogy a belgrádi delegáció nem vesz részt a kedden kezdődő bécsi szerb-albán párbeszédben.

Marovic a Beta hírügynökségnek továbbított közleményében örömét fejezi ki amiatt, hogy kedden Bécsben megkezdődik a dialógus a szerbiai és a koszovói politikai vezetés között. Az államfő elismeri, hogy "egy pillanatig" valóban nyitott kérdés volt a szerbiai kormányküldöttség részvétele, mivel megváltozott a koszovói kormánydelegáció összetétele.

Marovic szerint "elegendő", ha a tárgyalások kezdetén a délszláv államközösséget Rasim Ljajic emberi jogi és kisebbségügyi miniszter képviseli. Az államfő közli azt is, hogy a továbbiakban kész bármelyik pillanatban személyesen is hozzájárulni a párbeszéd sikeréhez. A közleményéből arra lehet következtetni, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a szerb-montenegrói kormányt csak Ljajic fogja képviselni, s Svetozar Marovic mégsem utazik Bécsbe.

A belgrádi B92 rádió hétfő késő este jelentette, hogy a szerb kormányt változatlanul Zoran Zivkovic miniszterelnök és egyik helyettese, Nebojsa Covic fogja képviselni.

A kusza helyzet amiatt alakult ki, hogy Bajram Rexhepi koszovói kormányfő parlamenti felhatalmazás híján lemondta a tárgyalásokon való részvételt. Ezután Harri Holkeri, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetője eltanácsolta a bécsi úttól Milorad Todorovicot, aki miniszteri rangban a menekültügyi koordinátorként tevékenykedik a Rexhepi-kormányban, s aki a szerb kisebbséget képviselte volna a bécsi tárgyalásokon.

Nem utazhatott Bécsbe a koszovói török kisebbséget képviselő miniszter sem, mivel az UNMIK-vezető úgy látta, Rexhepi távolmaradása után nincs értelme annak, hogy kormányának tagjai ott legyenek a tárgyaláson. Belgrád állítólag azért akarta lemondani a bécsi utat, mert a két miniszter távolmaradása miatt a pristinai delegáció nem tükrözi a tartomány soknemzetiségű összetételét.

A belgrádi tömegtájékoztatás tudni véli, hogy Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője utolsó percben mentette a menthetőt, s rávette a belgrádi vezetést a bécsi útra.