Önként jelentkezett a hatóságoknál az a két volt magas rangú román rendőrtiszt, akit elsőként ítéltek el a Ceausescu-rezsim idején elkövetett kegyetlenkedésekért - közölte hétfőn a Rompres román hírügynökség.

Tudor Stanica rendőrtábornokot, aki a kommunista rendszer idején a büntetés-végrehajtási intézetek országos parancsnoka volt és Mihai Creanga rendőrezredest, a bukaresti rendőrségi fogda volt parancsnokát július közepe óta körözték, miután az illetékes bukaresti bíróság mindkettejüket 11 évi börtönbüntetésre ítélte Gheorghe Ursu ellenzéki író, mérnök 1985-ben történt meggyilkolásáért.

A két volt rendőrtiszt vasárnap jelentkezett a bukaresti rendőr főkapitányságon, két nappal az után, hogy a román legfelsőbb bíróság helyt adott fellebbezési kérelmüknek, s az ellenük felhozott vádat gyilkosságról gyilkosságra történő felbujtásra változtatta.

Gheorghe Ursu írót 1985-ben tartóztatta le a rezsim hírhedt politikai rendőrsége, a Securitate azzal a váddal, hogy külföldi devizát tartott magánál, ami abban az időben szigorúan tiltott volt. Az ismert ellenzékit a bukaresti fogdában egyaránt verték az őrök és a rabok.

Tudor Stanica és Mihai Creanga ellen a meggyilkolt ellenzéki személyiség családjának többévi, kitartó küzdelme után emeltek vádat. Végül azért ítélték el őket, mert bizonyítottnak találták, hogy Ursut egy cellába tették egy köztörvényes bűnözővel, aki a közelebbi szabadulásra tett ígéret fejében hajlandó volt agyonverni rabtársát.

A két volt rendőrtisztet eredetileg 22 évre ítélték, de az 1998-ban hozott amnesztiatörvény értelmében csak a büntetés felét kell letölteniük, mivel a bűncselekményt az amnesztia éve előtt követték el. Ursu tényleges gyilkosát, az annak idején lopásért elítélt Marian Clitát 1990-ben ítélték el 20 évre, de 1999-ben szabadult.

A börtönbüntetésen felül a két rendőrtiszt köteles fejenként mintegy 30 ezer dollárnak megfelelő összeget fizetni Gheorghe Ursu családjának.