Irak: a törökök figyelmeztették a kurdokat

A török hadsereg egyik vezető tábornoka figyelmeztette az iraki kurdokat: katonáinak tűzparancsa lesz, akárki támadja is meg őket. Így elképzelhető, hogy a török katonák a kurdokra is lőnek majd, ha a helyzet úgy hozza. Törökország körülbelül tízezer fős katonai egységet ajánlott fel az Egyesült Államoknak Irakba, azonban mind a törökországi, mind az iraki lakosság - különös tekintettel a kurdokra - ellenzi a bevonulást.

A török hadsereg a kurdokra is lő, ha támadás éri a bevetési terület felé haladó egységeket Irakban. A törökök Irak kurdok lakta területein keresztül érik el végső állomáshelyüket – ez sok iraki vezetőben félelmet ébresztett, ugyanis az iraki kurdok nem támogatják a török bevonulást, ezért a politikusok attól tartanak, hogy szélsőséges esetben akár összecsapásokra is sor kerülhet az Észak-Irakot ellenőrző kurd milíciák és az átvonuló török csapatok között.

"Ha megtámadják a konvojainkat, megfelelően válaszolunk majd" - jelentette ki Ilker Basbug tábornok, a török fegyveres erők egyik parancsnoka. "A török hadsereg meg tudja védeni konvojait és saját magát" - figyelmeztette az esetleges iraki vagy kurd támadókat a tábornok.

A török hadsereg hétfőn egyértelművé tette, hogy bármit csinálnak is az iraki kurdok, a török konvojok mindenképpen elérik a bevetési területet, ha kell, erőszak alkalmazása árán.

"Az Egyesült Államoknak, amely az egyetlen hatalom Irakban, nincsenek fenntartásai az üggyel kapcsolatban" - nyilatkozta az iraki kurd területen szükség esetén alkalmazandó török módszerekről Metin Üavazulacin tábornok.

Irakban és Törökországban a lakosság nagy része ellenzi a török bevonulást, azonban a török kormány megkapta a parlament jóváhagyását a katonai akcióhoz. Sok szakértő attól tart, hogy ha az iraki kurdok összecsapnak a török hadsereg egységeivel, az Törökország kurdok lakta területein is erőszakhullámhoz vezethet.

Ha a török hadsereg novemberben elindul Irak felé, Törökország lesz az első moszlim ország, amely konkrét szerepet vállal a háború utáni rendteremtésben - írja a BBC News.

Azt, hogy pontosan hány török katona indul novemberben Irakba, egyelőre nem tudni, sem azt, hogy hol vetik be a török hadsereget. Feltételezések szerint a körülbelül tízezer fős török kontingens Bagdadtól keletre, Falludzsa környékén veszi át az ellenőrzést az amerikaiaktól.

Az iraki kormányzótanács ellenzi, hogy a törököket Bagdadtól északra is bevessék, arrafelé ugyanis már kurdok lakta területek vannak, ez pedig összecsapásokhoz vezethet a török megszállók és a helyi kurdok között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK