Az iráni ellenzék rejtett nukleáris létesítményről számolt be

Iránban állítólag még mindig van olyan nukleáris létesítmény, amit a teheráni vezetés elrejt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) illetékesei elől - jelentette be hétfőn egy iráni ellenzéki csoport.

Adataink vannak arról, hogy van egy másik, mindeddig titokban tartott nukleáris létesítmény az országban - nyilatkozta Bécsben a száműzetésben élő Iráni Ellenállás Nemzeti Tanács (NCRI) nevű szervezet egyik illetékese. Az NCRI a múltban is pontos információkkal szolgált az ENSZ-nek be nem jelentette iráni atomipari objektumokkal kapcsolatban. Az iráni ellenzéki politikus részleteket egyelőre nem közölt, hangoztatta azonban, hogy kedden az NCRI részletes tájékoztatást ad a kérdésről.

Tavaly augusztusban az NCRI azzal lepte meg a világot, hogy felfedte: adatai vannak az ENSZ előtt titokban tartott nukleáris objektumról, a natanzi urániumdúsító komplexumról, illetve az araki nehézvízüzemről. Teherán később mindkét létesítményt bejelentette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, amely felderítő kamerákat helyezett el a natanzi üzemben, hogy lehetetlenné tegye a NAÜ előírásait sértő tevékenység folytatását az objektumban.

Az IAEA október 31-ig szabott határidőt a teheráni vezetésnek arra, hogy szilárd bizonyítékot szolgáltasson arról: polgári célú atomprogramjának leple alatt nem törekszik atomfegyver kifejlesztésére. E határidő lejárta után ENSZ-szankciók várnak Iránra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK