A jogvédők szerint háborús bűn a gázai házrombolás

Háborús bűncselekménynek nyilvánította az izraeli hadsereg által végrehajtott házrombolásokat az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet. A jogvédők szerint az elmúlt évek ilyen tetteit nem lehet katonai indokokkal alátámasztani. A szervezet ugyanakkor az izraeli civilek elleni palesztin fegyveres támadásokat is háborús bűnnek nyilvánította. Izrael közben folytatta a palesztin csempészalagutak felkutatására irányuló hadműveleteit, amelyek során legalább 30 palesztin otthont romboltak le a múlt héten.

Háborús bűncselekménynek minősítette a palesztin területeken végrehajtott legutóbbi izraeli házrombolásokat hétfő este Londonban kiadott közleményében az Amnesty International.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének éles hangú nyilatkozata szerint a polgári javak lerombolásával Izrael súlyosan megsérti a nemzetközileg elismert emberi és emberiességi jogokat. A Gázában október 10-e óta lerombolt több mint száz palesztin ház megsemmisítését az izraeli katonai hatóságok a fegyvercsempészésre használt újabb alagutak felfedezésével indokolták, nincs ésszerű magyarázat azonban arra, hogy az alagutak jelentette veszély megszüntetésére miért volt szükség a házak lerombolására - áll az Amnesty International állásfoglalásában.

Négy év alatt négyezer lerombolt ház

Az AI szerint Izrael az utóbbi három évben körülbelül négyezer házat rombolt le Ciszjordániában és a Gázai övezetben, emellett művelés alatt álló földeket, több száz üzemet és más kereskedelmi létesítményeket, utakat és középületeket semmisített meg. Az emberi jogi szervezet szerint az ilyen mértékű rombolást nem lehet katonai indokokkal alátámasztani.

A dokumentum szerint a házrombolások zöme a Gázai övezetben, a világ egyik legsűrűbben lakott térségében történt, ahol a lakosságnak több mint a kétharmada a hivatalosan megállapított nyomorküszöb alatt, vagyis napi 2 dollárnál kevesebb bevételből él.

Az Amnesty International a házrombolásokat a polgári lakosságot sújtó kollektív büntetésnek, törvénysértőnek és háborús bűncselekménynek minősítette, és felszólította az izraeli kormányt ennek a gyakorlatnak a haladéktalan beszüntetésére. Ugyancsak követelte a szervezet, hogy az izraeli hadsereg szüntesse be "az eltúlzott katonai erő felelőtlen alkalmazását" a sűrűn lakott palesztin területeken.

Háborús bűnök a palesztin merényletek is

Az AI ugyancsak emberiesség elleni bűncselekménynek tartja az izraeli polgári személyek válogatás nélküli legyilkolását a fegyveres palesztin csoportok által, és a szervezet e csoportokat is a merényletek azonnali befejezésére szólította fel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK